andronescu_ecaterina.jpgFondul de burse acordate universitatilor se va majora cu 15%, a anuntat, pe 26 martie, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la finalul intalnirii avute cu reprezentantii celor trei organizatii studentesti, reprezentative la nivel national.

Ministrul nu a precizat insa perioada in care se va mari fondul. In ceea ce priveste colaborarea cu reprezentantii studentilor, demnitarul a spus ca impreuna cu acestia va stabili un calendar al intalnirilor viitoare.

„Din partea mea, deschiderea pentru comunicarea cu reprezentantii studentilor este totala”, a precizat Ecaterina Andronescu. Reprezentantii celor trei organizatii studentesti s-au declarat multumiti de discutiile purtate cu detinatorul portofoliului Educatiei. „Sunt multumita de discutiile purtate cu ministrul Educatiei si de majorarea cu 15% a fondului de burse. Insa aceasta majorare nu inseamna ca toate bursele vor creste. Fondul de burse ajunge la universitati si acestea, intrucat este autonomie universitara, decid cu cat se majoreaza fiecare bursa”, a explicat presedintele interimar al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Mihaela Bardan.

Potrivit acesteia, reprezentantii studentilor ar putea apela pentru marirea procentuala a burselor si la institutii precum Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS). Bardan a precizat ca cea de a doua marire a fondului de burse discutata pe vremea ministrului Adomnitei se va face in functie de fondurile pe care le va detine MECI in toamna. La randul sau, purtatorul de cuvant al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Andrei Craciun, s-a declarat multumit de marirea fondurilor de burse, insa a criticat faptul ca MECI nu a precizat o data exacta la care Ministerul Finantelor va vira banii. O alta nemultumire a ANOSR este legata de faptul ca ministerul nu a consultat reprezentantii studentilor atunci cand a decis infiintarea Agentiei de credite pentru studenti.

Presedintele Uniunii Studentilor din Romania, George Paduraru, a precizat, ca a solicitat ministrului Educatiei identificarea de solutii pentru majorarea burselor. „Am solicitat micsorarea numarului de burse, dar vrem ca acestea sa fie acordate pe baza de competenta, iar cuantumul lor sa creasca”, a explicat Paduraru. Totodata, liderul USR a spus ca a solicitat reprezentantilor MECI ca taberele de tineret si Casele de cultura sa ramana in subordinea acestui minister. „Vom face o adresa catre premierul Emil Boc pentru aceasta problema si vom solicita ca taberele pentru tineret si Casele de cultura sa ramana la Ministerul Educatiei si sa nu treaca la Ministerul Tineretului si Sportului”, a adaugat Paduraru.