Ecaterina Andronescu: “Salariile nu vor creste pana când nu va fi adoptat bugetul”

andronescu_ecaterina.jpgLegea privind cresterea salariilor profesorilor nu se poate aplica pana cand legea bugetului nu este realizata si adoptata de Parlament, a declarat, pe 6 ianuarie, in urma intalnirii cu sindicatele din invatamânt, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu.

Ministrul a sustinut ca in interiorul celor sase procente din PIB alocate Educatiei se vor regasi si cresterile salariale. Ecaterina Andronescu a afirmat ca “nu se pune problema sa nu se aloce MECI 6% din PIB”.

In ceea ce priveste profesorii universitari, ministrul Educatiei a spus ca nu este de acord cu o crestere a salariilor acestora cu 50%, dar ca impreuna cu sindicalistii va cauta sa rezolve acesta problema. “Suntem intr-un an greu. Profesorii universitari au cea mai mare cota in present la grila de salarizare”, a aratat demnitarul. In opinia sa, ordonanta guvernului Tariceanu care se referea la cresterea cu 28% din luna martie 2009 a salariilor personalului necalificat din invatamant este “gresita din start”. “Aplicarea legii de crestere a salariilor cadrelor didactice va insemna anularea acestei ordonante”, a precizat ministrul.

Referindu-se la cresterile salariale, Ecaterina Andronescu a informat ca a convenit impreuna cu sindicalistii ca acestea sa creasca in functie de criteriile de performanta. “Din semestrul al doilea al acestui an scolar vor fi aplicate criteriile de performanta urmand ca acestea sa fie puse in opera in anul 2009-2010 in tot sistemul de invatamant”, a subliniat Andronescu. In ceea ce priveste contractul colectiv de munca, Ecaterina Andronescu a spus ca discutiile vor fi redeschise in cursul saptamanii viitoare.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a sustinut ca sindicalistii “vor ramane fermi pe pozitie” astfel incat legea privind cresterile salariale sa se aplice integral. Potrivit acestuia, majorarea “in termeni reali” pentru profesorii pre-universitari, conferentiari si asistenti ar fi de 33%. “Ne angajam sa sustinem noi parametri de calitate in invatamant”, a aratat liderul FSLI. La randul sau, reprezentantul Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, si-a manifestat convingerea ca legea privind cresterile salariale se va aplica in baza noului buget.

Presedintele Federatiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, este de parere ca alocarea a 6% din PIB pentru Educatie va putea duce la majorarile salariale si va putea acoperi investitiile in infrastructura. In opinia sa, cresterile salariale ar trebui sa se aplice pentru toate categoriile de profesori. Gheorghe Isvoranu a sustinut, la randul sau, acordarea salariilor pe baza criteriilor de performanta. Liderul Federatiei “Spiru Haret” a criticat “inceputul de guvernare” intrucat acesta a adus o abundenta de ordonante de urgenta care “afecteaza sistemul de invatamant”. “Suntem nemultumiti ca legea de crestere a salariilor nu se aplica deja. Suntem intr-un conflict de munca suspendat si nu terminat”, a precizat Isvoranu.