andronescu_ecaterina5.jpgPreşedinta Comisiei pentru învăţământ a Senatului, Ecaterina Andronescu, consideră că şcoala trebuie să pregătească generaţia tânără şi pentru joburi care „nu s-au născut încă” iar pregătirea să se facă în aşa fel încât tinerii să se poată adapta la schimbările pieţei muncii.

„Să ai în UE o cifră a şomajului în rândul generaţiei tinere de peste 25% este cred aproape o dramă, de aceea eu nu pot decât să apreciez măsurile pe care Comisia Europeană le-a luat prin stabilirea unui program care să fie destinat integrării generaţiei tinere pe piaţa muncii. Trebuie să găsim răspunsul la întrebarea ‘ce trebuie să facem nou în şcoala românească, oricare ar fi nivelul şcolii, în aşa fel încât să creştem şansa absolvenţilor de a se integra pe piaţa muncii?’. Importantă este pregătirea tinerilor, în aşa fel încât să se poată adapta la schimbările de pe piaţa muncii. Cred că şcoala trebuie să pregătească generaţia tânără şi pentru joburi care nu s-au născut încă. Adică, cu atât de multă flexibilitate şi capacitate de adaptare în perioada vieţii lor active. Cred că acele proiecte pe care le putem gestiona împreună nu numai la nivel naţional, ci şi european se orientează şi aceasta pare că este direcţia în care se duc sistemele de învăţământ, se orientează spre digitalizare. De aceea apreciez într-un mod cu totul deosebit agenda digitală pe care CE a ridicat-o la nivel de pilon al dezvoltării pentru o Europă a anilor 2014-2020” a afirmat senatoarea PSD.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, începând cu exerciţiul bugetar 2014-2020 ar trebui să se aloce resurse mai importante pentru digitalizarea sistemului de învăţământ, acest lucru putând reprezenta una dintre şansele creşterii calităţii învăţământului românesc. „Cred că şi pentru noi negocierea pe care Guvernul o poartă în această perioadă cu CE privind fondurile din exerciţiul bugetar 2014-2020 ar fi absolut de aplaudat dacă s-ar aloca mai multe resurse pentru pasul următor pe care trebuie să îl facem în digitalizarea şcolii româneşti”, a spus preşedinta Comisiei pentru învăţământ de la Senat.
Andronescu a menţionat că Universitatea Politehnica din Bucureşti intenţionează introducerea a două proiecte care să determine creşterea capacităţii de angajare a absolvenţilor acestei universităţi.
Ecaterina Andronescu a participat luni la conferinţa „Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune – soluţii comune”, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, sub egida Guvernului României şi a Comisiei Europene. AGERPRES