andronescu_ecaterina.jpgSistemul educational romanesc nu a beneficiat de niciun proiect nou in ultimii patru ani, desi in alte tari sistemul de invatamant este cel mai dinamic, a declarat presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), Ecaterina Andronescu, la dezbaterea „Cafeneaua europeana”.

Potrivit presedintelui CNR, sistemul de invatamant romanesc trebuie sa-i ajute pe cei buni sa creasca, iar pe ceilalti, sa-si depaseasca problemele. Ecaterina Andronescu a acuzat faptul ca sistemul de invatamant romanesc e din ce in ce mai decredibilizat. „Aratam numai partea urata a lucrurilor, nu si partea frumoasa. Rezultatele PISA au iesit prost intrucat au fost alese numai scoli din mediul rural”, a explicat Andronescu.
Ea spus ca multi copii care pleaca cu parintii in strainatate „invata cu doua clase mai sus” decat clasa de la care au plecat, acest lucru insemnand, in opinia presedintelui CNR, ca nivelul invatamantului romanesc nu este scazut. „Pe romanii care pleaca in strainatate nu i-ar angaja nimeni daca nu ar avea o pregatire profesionala buna”, a spus Andronescu. In opinia sa, elevilor ai caror parinti pleaca in strainatate ar trebui sa li se asigure cate un tutore din partea profesorilor. De asemenea, Andronescu a subliniat necesitatea realizarii proiectelor „after school”.

Referindu-se la cresterile salariale ale cadrelor didactice, Andronescu este de parere ca acestea trebuie acordate in functie de performanta. Totodata, este necesara formarea continua a profesorilor. O alta opinie exprimata in cursul dezbaterii de catre presedintele CNR este aceea de a se da dreptul scolilor sa-si aleaga directorii. „Legea arata modul in care sa fie ales directorul, iar daca directorul nu e bun, legea da posibilitatea comunitatii sa-l dea jos”, a explicat Andronescu.

O alta acuza adusa sistemului de invatamant este aceea ca o mare parte din continutul curiculei este nemotivanta pentru elevi. „Scoala trebuie centrata pentru formarea de competente, majoritatea elevilor nu stiu de ce invata unele lectii”, a aratat Andronescu.

In ceea ce priveste invatamantul superior, presedintele CNR a spus ca pentru studentii din universitatile tehnice exista o cerere foarte mare pentru programele de masterat din partea universitatilor straine.