andronescu_roz.jpgMinistrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca persoanele din jurul presedintelui nu-l informeaza despre ce se intampla in scoala si ca exista multi elevi olimpici internationali si profesori romani care predau in scoli cu renume mondial.

Ecaterina Andronescu a precizat ca in acest an scolar vor absolvi invatamantul liceal aproximativ 100.000 de elevi cu pregatire tehnologica si circa 80.000 de elevi cu pregatire in domeniul serviciilor, dar ”probabil aceste informatii nu ii sunt transmise presedintelui”. Ministrul a adaugat ca anul viitor vor fi organizate aceste scoli doar pe baza unor contracte ferme cu angajatorii, ”pentru ca scoala sa produca ceea ce vor ei”, iar in acest fel absolventii vor avea astfel locuri de munca asigurate la finalul studiilor.

Referindu-se la solutiile legislative privind educatia propuse de comisia prezidentiala, Ecaterina Andronescu a spus ca unele propuneri nu au argumentare in realitatea sistemului, dand drept exemplu propunerea de a trece grupa pregatitoare din invatamantul prescolar in cel primar si includerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial. Ministrul a spus ca pentru aceste schimbari este nevoie de spatii in scoli si a adaugat ca ele nu sunt argumentate in acest an, „in care sunt dramuite resursele financiare si cand nu ne putem aventura in aceasta schimbare”.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, dintre propunerile legislative ale comisiei prezidentiale va fi preluat „ceea ce este bun”, pentru a rezulta o lege care sa dea mai mult greutate, sa asigure predictibilitate si stabilitate pe o perioada mai mare de timp. Ea a afirmat ca intentioneaza sa il invite pe Mircea Miclea, saptamana viitoare, la o discutie pe tema proiectelor din educatie elaborate de comisia prezidentiala.

Ministrul a acceptat ca scoala romaneasca are si probleme, dar a subliniat ca sunt si multi elevi olimpici internationali, precum si profesori romani care predau in scoli de renume mondial. „Nu mi-as fi dorit sa avem 12.000 de cadre didactice necalificate, din 258.000, si 4.000 de scoli sa fie in santier. As fi vrut sa pot sa le finalizez pana la toamna, dar nu am resurse”, a adaugat Andronescu. Declaratiile ministrului Ecaterina Andronescu au venit in replica la o afirmatie facuta de presedintele Traian Basescu, miercuri, la Targul de carte Bookfest, care a spus, discutand cu Gabriel Liiceanu, ca ”scoala romaneasca scoate tampiti”.