ecaterina_andronescu_nou.jpgMinistrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a discutat cu o delegatie a Bancii Mondiale despre o viitoare colaborare si despre prioritatile invatamantului romanesc, printre care cele 9.000 de scoli fara autorizatie sanitara si laboratoarele slab dotate.

Printre subiectele discutate cu reprezentantii BM s-a numarat si necesitatea investirii in infrastructura universitatilor si in campusurile universitare.

Andronescu a declarat ca unul dintre proiectele pentru acest an este reabilitarea tuturor institutiilor de invatamant din Romania. Potrivit rapoartelor ministerului, 9.000 de scoli nu au autorizatie de functionare.

Proiectele de reabilitarea a scolilor cu fonduri straine au o istorie veche in Romania. Potrivit unui contract de finantare semnat in 2003 de Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii (BEI), 102 dintre cele 180 de unitati de invatamant gimnazial din Bucuresti ar fi trebuit renovate complet pana anul trecut.

Proiectul presupunea consolidari impotriva cutremurelor, construirea de cladiri noi si sali de sport multifunctionale, precum si reabilitarea infrastructurii sanitare si a retelelor de apa, electricitate si comunicatii. Desi BEI a dat banii pentru lucrari, 23 de scoli sunt inca in curs de renovare. Directorii scolilor sunt nemultumiti de ritmul lucrarilor, care au afectat intregul proces educativ.