Inspectoratul Scolar Judetean Brasov da asigurari ferme ca anul scolar 2008-2009 va incepe in judet, pe 15 septembrie, cu toate ca, in prezent, se mai lucreaza in 80 din cele 503 de scoli existente.
O situatie mai grea este in municipiul Brasov unde, in 12 unitati de invatamant, scoli generale si colegii nationale, lucrarile stagneaza din lipsa fondurilor. Primarul Brasovului, George Scripcaru, a declarat ca ar mai fi nevoie de 22,7 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor.

„La Colegiile Nationale Unirea, Iosif Silimon, Aprily Lajos, Constructii si Arhitectura, scolile generale 14 si 15, lucrarile sunt foarte complexe si nu vad cum s-ar finaliza, fara bani, pana pe 15 septembrie. Unele firme mai lucreaza cu surse proprii, iar altele au abandonat lucrarile. Eu, personal, nu cred ca in corpurile acestor scoli unde acum este santier se va putea incepe procesul de invatamant pe 15 septembrie”, a precizat primarul brasovean.

Edilul sef al Brasovului a mai spus ca municipalitatea si-a facut datoria fata de scoli si toate proiectele pe care le-a lansat din fonduri proprii vor fi gata pana pe 15 septembrie.

In replica, inspectorul scolar general adjunct Vasilica Diaconu a precizat ca, saptamana trecuta, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Brasov a mers personal la minister pentru bani. „Noi am cerut o suma mult mai mare, dar am primit asigurari ca, in urmatoarele zile, vom primi suma de 11,1 milioane de lei. Cu ce suntem noi vinovati ca ministerul nu face fata din punct de vedere financiar tuturor lucrarilor aflate in derulare”, a spus Diaconu.

Inspectorul scolar general adjunct da asigurari ca in urmatoarele luni vor veni toti banii pentru ca este vorba de contracte multianuale cu firmele de constructii aflate in derulare pentru tot anul. Diaconu sustine ca ingrijorarile primarului nu-si au rostul pentru ca la scolile mentionate unde se deruleaza lucrari acestea vor fi incheiate pana pe 15 septembrie.

Prefectura a format o comisie alcatuita din reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului Scolar Judetean, care a inceput controalele in toate unitatile scolare. In anul scolar 2008-2009, isi vor deschide portile, in judetul Brasov, 503 unitati scolare, in care sunt asteptati 17.000 de prescolari, 21.400 in invatamantul primar, 21.300 in cel gimnazial, 20.900 in liceu si 6.100 in scolile de arte si meserii. In judetul Brasov, exista un numar de 6.780 de cadre didactice, 630 de cadre didactice auxiliare si 1.690 de cadre nedidactice.