Editia a XVI-a a Olimpiadei Internationale de Filosofie se desfasoara la Iasi

Romania gazduieste in perioada 18 – 22 mai, la Iasi, a XVI-a editie a Olimpiadei Internationale de Filosofie. Competitia se adreseaza elevilor din invatamantul liceal si se desfasoara sub auspiciile Federatiei Internationale a Societatilor de Filosofie.
Editia din acest an reuneste un numar record de participanti: 53 de elevi si 43 de cadre didactice din 23 de tari (Argentina, Austria, Bulgaria, Coreea de Sud, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, India, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovenia, Turcia, Ungaria si Romania). Fiecare stat poate inscrie doi concurenti, cu exceptia tarii gazda care are dreptul la zece elevi. Astfel, lotul Romaniei este compus din primii zece clasati la etapa nationala a olimpiadei de filosofie.

Olimpiada Internationala de Filosofie 2008 are loc sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si este organizata de catre Inspectoratul Scolar Judetean Iasi in colaborare cu Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza”. Competitia a fost infiintata in 1993 din initiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, Romania, Turcia si Ungaria si este oficial recunoscuta de UNESCO. Romania a participat la toate cele 15 editii de pana acum si a mai fost stat-gazda in 1998 la Brasov. Anul trecut, in Turcia, reprezentantii Romaniei au obtinut doua mentiuni.

Editia curenta are loc in contextul declararii anului 2008 drept An European al dialogului intercultural. Din acest motiv, tema “Filosofia-spatiu al dialogului intercultural” a fost aleasa ca element central al dezbaterilor si meselor rotunde la care vor lua parte atat elevii, cat si profesorii. In plus, acestia vor avea si posibilitatea de a face turul catorva dintre manastirile din nordul Bucovinei, in cadrul vizitei “Bucovina – spatiu al patrimoniului cultural romanesc si universal” (21 mai). Festivitatea de premiere va avea loc joi, 22 mai, ora 10.00, la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”.