dane_karoly.jpgSustine Dane Karoly Andras, Director General al Editurii Didactice si Pedagogice, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National www.EduManager.ro.

Domnia sa vorbeste despre oferta editurii adresata domeniului educational din Romania, orientarea actuala a editurii, realizarile obtinute de-a lungul timpului si obiectivele strategice fixate pentru acest an.

– Cu o istorie de peste jumatate de secol, Editura Didactica si Pedagogica reprezinta un nume cu rezonanta sonora in peisajul educational autohton. Ce domenii acopera lucrarile editate de dumneavoastra si carui public cititor sunt acestea adresate?

– Editura Didactica si Pedagogica publica manuale si auxiliare destinate invatamantului preuniversitar de toate gradele si in toate domeniile. Portofoliul nostru cuprinde peste 200 de manuale scolare si 100 de auxiliare (caiete de lucru, antologii, culegeri de exercitii, probleme si teste pentru diverse discipline), incepand cu nivelul preprimar terminand cu clasa a XII-a. Avem o colectie bogata de atlase, planse didactice si harti geografice si istorice. Oferta noastra cuprinde si numeroase cursuri si tratate universitare, precum si colectii dedicate studiului stiintelor educatiei (pedagogie, filosofie, psihologie, etc.). Pe langa lucrari in limba romana, la E.D.P. apar si carti in limbile minoritatilor din Romania. Publicul este variat: elevi, studenti, profesori, parinti, bunici si in general oamenii interesati de carte.

– Cum ati putea defini dumneavoastra orientarea actuala a editurii?

– Editura si-a pastrat profilul sau traditional pedagogic si didactic, si incearca sa-si diversifice productia pe tema cartii pentru copii.

– Oferiti alternative interesante atat cadrelor didactice, elevilor, studentilor cat si parintilor acestora. Care credeti ca sunt elementele esentiale ale activitatii editurii, ce o diferentiaza de ceilalti concurenti de pe piata, situand-o in topul preferintelor publicului?

– Selectia autorilor, profesionalismul colectivului redactional, tinuta grafica a lucrarilor originale, cultivarea literaturii pedagogice si stiintifice originale romanesti.

– Cate titluri de carte s-au editat pana acum si in ce tiraj?

– Din anul 1951 si pana in prezent, E.D.P. a publicat zeci de mii de titluri, tiparite in peste 100 de milioane de exemplare. In anul 2008, am publicat 280 de titluri in 1.306.637 de exemplare.

– In decursul anilor, lucrarile Editurii Didactice si Pedagogice au fost participante la numeroase targuri si expozitii de carte nationale si internationale. Ce premii si recunoasteri ati primit in urma acestor participari?

– Participam anual la peste 10 targuri de carte nationale si internationale. In anul 2008 E.D.P. a fost premiata la urmatoarele targuri: Targul National de Carte LIBREX – Iasi, Salonul de carte si Presa – Bucuresti, Targul International de Carte si Muzica – Brasov, Targul International Gaudeamus – Bucuresti.

– Unde credeti ca se situeaza in prezent Editura Didactica si Pedagogica in spatiul editorial romanesc?

– E.D.P. a devenit si a ramas de-a lungul deceniilor un brand important. Pentru multi cititori reprezentam garantia calitatii si a valorilor perene.

– Editura Didactica si Pedagogica a colaborat de-a lungul timpului cu personalitati de marca ale vietii culturale si stiintifice, oameni remarcabili din invatamantul romanesc. Ce ne puteti spune despre colaboratorii editurii, din prezent? Se mentine acelasi standard ridicat al calitatii lucrarilor?

– E.D.P. se preocupa de mentinerea la un standard ridicat de calitate. Printre colaboratorii nostri actuali se numara: Sorin Cristea (pedagogie), Grigore Constantinescu (muzicologie), Iulian Vacarel (finante), Oprea Calin (contabilitate), Alexandrina Dumitru (invatamant primar), Constantin Nastasescu si Constantin Nita (matematica), Sandu Mihail (fizica), Ion Duna (literatura romana), Mihai Manea si Doru Dumitrescu (istorie), Eugen Rusu (geografie), Dan Ion Nasta (limba franceza), Institutul Goethe (limba germana).

– Spuneti-ne cateva cuvinte despre oferta de carte adresata celor din invatamantul preuniversitar si universitar. Ce domenii acoperiti din aria curricualara existenta?

– Pentru invatamantul preuniversitar exista lucrari din toate domeniile. Datorita modului de organizare si desfasurare a licitatiilor de manuale – ultima a avut loc in 2006 (!), destinata exclusiv clasei a IV-a (!) – nu putem asigura acoperirea totala a manualelor pentru invatamantul obligatoriu. In ceea ce priveste invatamantul universitar, anual apar zeci de lucrari, dar diversitatea este atat de mare incat acoperirea necesarului de catre o singura editura este imposibila.

– Alcatuiti, va rog, un top 5 al celor mai vandute carti ale anului 2008.

– Acest top se prezinta astfel:

1. Banii pe intelesul copiilor (autor: Ligia Golosoiu)

2. Introducere in literatura romana (autor: Emil Alexandrescu)

3. Splendorile operei (autor: Grigore Constantinescu)

4.Dictionar ilustrat pentru copii (roman-englez, roman-german, roman-francez, roman-spaniol)

5. Leonardo si povestea Mona Lisei (autor Donald Sassoon)

Mentionez ca in topul vanzarilor se remarca si atlasele noastre, dintre care Atlas geografic mondial, Atlas botanic general si Atlas zoologic general sunt cele mai cautate.

– Cu ce cifra de afaceri a incheiat Editura Didactica si Pedagogica anul trecut si care sunt asteptarile pentru 2009?

– In anul 2008, cifra de afaceri a fost aproape de 2 milioane de euro. Pentru 2009, tinand cont de diminuarea drastica a bugetului M.E.C.I. alocat manualelor scolare, precum si de efectele crizei economice estimam ca vom realiza 70% din veniturile anului precedent.