udrea elena.jpgProiectul Roşia Montană se poate dezvolta dacă va aduce beneficii statului român, locuitorilor zonei, în opinia ministrului Turismului, Elena Udrea, existând posibilitatea ca o parte a galeriilor miniere să fie amenajate pentru turişti.

„Am avut discuţii cu primarii din zonă, iar ei vor ca acest proiect să se dezvolte, să înceapă. Acolo sunt mineri din tată în fiu care vor să facă minerit. Este o şansă pentru ei de a reuşi să câştige pentru familiile lor dintr-o activitate pe care o cunosc şi care se desfăşoară cu tradiţie la ei acasă. Statul, în schimb, trebuie să aibă grijă să câştige cât mai mult din exploatarea aurului de acolo”, a declarat, vineri, la şcoala de vară „Comunităţi româneşti, identitate europeană” de la Sulina, ministrul Elena Udrea.

În opinia sa, în prezent, având în vedere cât accent se pune pe protejarea mediului, nu s-ar ridica problema utilizării unor tehnologii care să afecteze ireversibil mediul. „Eu nu sunt specialist în mediu, dar presupun că exploatarea s-ar face cu cele mai înalte tehnologii. Dacă acolo există posibilitatea de dezvoltare economică, de a se crea locuri de muncă pentru mii de oameni şi dacă putem face în aşa fel încât statul să aibă o redevenţă care să îi dea o participare importantă la câştigul din exploatarea minieră, cred că Roşia Montană se poate face”, a arătat ministrul.

În ceea ce priveşte dezvoltarea turismului în zonă, Elena Udrea a atras atenţia că sunt mii de kilometri de galerii şi că o parte din ele ar putea intra în conservare. „Niciun turist nu ar putea să străbată atâţia kilometri. O parte din galerii ar putea fi organizate, amenajate pentru cei care vor să viziteze Roşia Montană, iar pe lângă dezvoltarea economică a zonei s-ar putea câştiga foarte mult din turismul care s-ar putea face acolo”, a explicat ministrul Elena Udrea. AGERPRES