sadoveanu_macedonia1.jpgÎn perioada 14 – 21 mai un grup de cinci elevi ai Colegiului Național “Mihail Sadoveanu” din Pașcani a participat la un proiect de schimb de experienţă în Macedonia cu denumirea “Sustainable Rebuilding in Europe”, care a avut ca temă conştientizarea tinerilor cu privire la ecologie şi problemele de mediu cu care se confruntă societatea Europeană modernă precum şi găsirea de soluţii pentru problemele de această natură.

Participarea celor 5 tineri la acest proiect s-a realizat prin colaborarea Directoarei Colegiului, prof. Carmen Dimitriu, cu organizaţia non guvernamentală “Support for Youth Development”, proiectul fiind realizat și finanțat de către TINACT/YOUTH IN ACTION, prin intermediul celor două agenții naționale, deci, cu finanțare europeană. Proiectul s-a desfăşurat în Kruşevo, o localitate situată la 1500 de metri altitudine în munţii Macedoniei.

Timp de 7 zile Ioana Hărăţu, Bianca Cîtiea, Daniela Buzatu, Emanuel Şerban, Andrei Pîrlea şi Oana Harhată (liderul de grup) au locuit şi au participat la activităţile programate în incinta pensiunii “Vila la Kola”. Alături de ei au participat alte șase grupuri de tineri din Marea Britanie, Macedonia, Turcia, Albania Kosovo şi Bosnia Şi Herţegovina.

Activităţile educative desfăşurate au fost de natură non formală, tinerii având ocazia de a discuta şi colabora în permanenţă cu membrii celorlalte grupuri participante. Printre aceste activităţi se numără o plimbare prin pădure cu scopul de a realiza tablouri artistice folosind obiecte din natură, colectarea de alimente şi îmbrăcăminte pentru sinistraţii din Bosnia şi un atelier de creaţie pentru crearea de obiecte decorative din obiecte reciclabile; obiecte care au fost dăruite locuitorilor din Krusevo.

sadoveanu_macedonia2.jpg