Andreea Elisa Roff, elevă la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, a obţinut, duminică, la Bacău, locul I la etapa finală a Concursului Naţional de Creaţie Literară „Vasile Alecsandri”, competiţie înscrisă în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale promovat de Ministerului Educaţiei şi care a reunit la cea de a opta ediţie 69 de participanţi din 30 de judeţe ale ţării.

Pe poziţiile II şi III s-au clasat Maria Iosub de la Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti, respectiv Alina Ioana Damian, Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu. Premiul special al juriului a revenit Monicăi Ivan, reprezentantă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău.

În paralel cu întrecerea celor mai buni elevi la limba română s-a desfăşurat şi un concurs literar pentru liceeni ce au trimis creaţii în limbile engleză, franceză, italiană şi germană. La toate cele patru categorii, premiantele – Thea Hartman, Georgiana Mădălina Comoraşu, Andreea Dochiţoiu, respectiv Bianca Hanganu – sunt eleve ale Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău.

„La ediţia din acest an, care a avut drept subiect Creaţia, concurenţii au avut la dispoziţie o lună şi jumătate de zile pentru a-şi găsi inspiraţia şi a scrie, după care au transmis compoziţiile lor literare pe e-mail. Astăzi s-a derulat şi o probă scrisă, pe durata a 90 de minute, în care au participat finaliştii, separat pe secţiunile de creaţie limbile română, engleză, franceză, italiană şi germană. Cei mai merituoşi în probele de creaţie şi limba română au fost recompensaţi de juriul format din personalităţii ale literaturii române şi cadre didactice cu premii în valoare de 3.000 de lei, constând în bani, volume de carte şi trofee”, a declarat Ramona Mocanu, coordonator al proiectului. Potrivit acesteia, textele pe care finaliştii le-au adus în concurs vor fi publicate în volumul-antologie „Crai Nou”.

„A fost o competiţie şcolară ce a evidenţiat, cu precădere, inventivitate în abordarea subiectului propus, dar şi cunoştinţe de literatură şi limbă foarte bune din partea mai tuturor participanţilor. Sunt convinsă că unele nume dintre laureaţi le vom regăsi în anii viitori în pagini de reviste literare, standuri ale festivalurilor de carte ori în media românească”, a precizat profesoara Călina Stroe, membră a juriului.
Această a opta ediţie a Concursului Naţional de Creaţie Literară „Vasile Alecsandri” a fost întregită , în premieră, şi de un concurs de „Arte vizuale – Ex libris”, în care primul loc a revenit elevei Ioana Rusu, de la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău. AGERPRES