Elevi din Delta Dunării, cel mai mare sit Ramsar din România, au marcat luni Ziua Mondială a Zonelor Umede. Acţiunile organizate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru a marca această sărbătoare au început de săptămâna trecută, la şcolile din comuna Crişan şi oraşul Sulina luni manifestările continuând la Şcoala generală „Alexandru Ciucurencu” din municipiul Tulcea.
„Fiecare unitate de învăţământ a prezentat un eseu pe tema zonelor umede, elevii au învăţat să facă nuferi din hârtie şi au cântat mesajele lor legate de această sărbătoare”, a declarat pentru AGERPRES Liliana Ivancenco, şef serviciu conştientizare, relaţii interne şi externe în cadrul ARBDD.
În timpul evenimentului la care au participat aproximativ 60 de elevi, potrivit reprezentantei ARBDD, s-a prezentat semnificaţiei zilei, a logo-ului creat de Ramsar pentru sărbătoarea de anul acesta, precum şi situaţia actuală privind implementarea convenţiei la nivel mondial.
Acţiunile desfăşurate în cele trei unităţi de învăţământ au avut rolul de a sensibiliza şi conştientiza opinia publică cu privire la valoarea zonelor umede, a înţelegerii beneficiilor şi serviciilor aduse de aceste ecosisteme, precum şi a vulnerabilităţii acestora la impactul activităţilor umane.
Ziua Mondială a Zonelor Umede se marchează anual pe 2 februarie, ca urmare a semnării Convenţiei Ramsar în anul 1971, un tratat interguvernamental care asigură cadrul de acţiune la nivel naţional şi internaţional, în vederea conservării şi utilizării raţionale a zonelor umede şi a resurselor acestora.
România a aderat la Convenţie în ianuarie 1991. Cu o suprafaţă de 580.000 de hectare, Delta Dunării este cea mai mare din cele 19 zone umede situri Ramsar din ţara noastră. AGERPRES