Un număr de 35 de elevi şi şase cadre didactice din Islanda, Slovenia, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Turcia s-au aflat timp de cinci zile în Bacău, participând, în calitate de parteneri împreună cu liceeni de la Colegiul „Henri Coandă” din municipiu, la ultima acţiune din cadrul proiectului „Vocea democraţiei în acţiune” ce beneficiază de finanţare europeană prin Programul „Comenius”.

„Am dorit să cunoaştem structura sistemului democratic şi a celui de învăţământ din Romania. În acest demers am fost sprijiniţi atât de colegii noştri de la colegiul băcăuan, dar şi de autorităţile locale”, a declarat profesoara Bertha Sigurdardottir din Islanda, iniţiatoarea proiectului.

În cadrul atelierelor de lucru, vizitelor şi discuţiilor libere cu reprezentaţi ai administraţiei publice locale elevii şi profesorii participanţii s-au interesat despre sistemul administrativ din Romania, au cerut informaţii privind modul în care funcţionează structurile deliberative şi care este şansa tinerilor în politică, modul de implicare a acestora în acţiunile publice şi alegeri.

De asemenea, au dorit să ştie care este poziţia României şi locuitorilor judeţului Bacău faţă de Uniunea Europeană şi spaţiul Schengen, dar au vrut să afle şi amănunte referitoare la numărul partidelor politice din judeţ, orientarea ideologică a acestora, despre numărul consilierilor judeţeni şi locali. Ei au mai dorit informaţii despre priorităţile actuale ale autorităţilor judeţene şi locale, în special din mediul rural, au vrut să ştie cum sunt finanţate şcolile şi care sunt instituţiile responsabile de investiţiile în educaţie. Elevii au aflat că deciziile sunt trasate de la Guvern, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar investiţiile în şcoli sunt realizate de primării.

În cursul prezenţei lor în Bacău oaspeţii, elevii şi dascăli, s-au întâlnit şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea. Acesta le-a făcut o prezentare a judeţului Bacău, a instituţiilor deconcentrate din administraţia publica locală, dar şi a diverselor probleme care confruntă România şi judeţul „din cauza legislaţiei şi a birocraţiei în absorbţia fondurilor europene”. „România nu stă prea bine nici în privinţa autonomiei locale şi nici în ce priveşte absorbţia fondurilor europene, doar zece la sută din program fiind, până în prezent, realizat în cadrul actualului ciclu de finanţare”, a precizat Benea.

Apreciind faptul că acesta este la vârsta de 38 de ani cel mai tânăr ocupant al unei funcţii de preşedinte al CJ din România, elevii din străinătate au dorit să afle de la preşedintele Consiliului Judeţean Bacău cum gândeşte viitorul său politic şi, mai ales, dacă a identificat „elementele necesare ridicării frânelor” despre care a amintit. „Deşi sunt încă tânăr, am o experienţă în administraţia locală de peste 14 ani, aşa încât am identificat soluţii la a căror aplicare sper să contribui cât mai mult, acţionând şi aşteptând ca cineva să mă implice”, a precizat Benea.

Preşedintele CJ Bacău le-a prezentat, apoi, oaspeţilor, elevi şi dascăli, principalele personalităţi băcăuane ale căror nume sunt „mai mult ori mai puţin cunoscute peste hotare”. „Judeţul Bacău nu excelează în privinţa turismului, deşi are resurse încă neexploatate, dar excelează prin oameni de mare valoare. Majoritatea dintre dumneavoastră aveţi în faţă albumul judeţului Bacău, iar pe coperta lui avem onoarea de a o vă prezenta pe Nadia Comăneci. Cei mai tineri poate nu o cunosc, dar profesorii cu siguranţă ştiu că e gimnasta care a învins calculatorul în 1977 la Olimpiada de la Montreal unde a obţinut nota 10. Bacăul are, însă, şi alte personalităţi de valoare, între care Ştefan cel Mare, Vasile Alecsandri, George Enescu, Radu Beligan”, a spus Dragoş Benea.

Elevii şi profesorii din cele şase ţări şi-au întregit prezenţa lor în România efectuând şi o vizită la castelul Bran, unde s-au arătat interesaţi nu de „legenda despre Dracula”, ci de
„personalitatea adevărată a lui Vlad Tepeş”, despre care au dorit să ştie „dacă a fost sau nu un tiran”. Prezenţa elevilor străini în Bacău survine după ce şi-au aprofundat cunoştinţele despre democraţie în cursul vizitelor efectuate cu liceeni băcăuani la Parlamentul britanic ori în întâlniri cu autorităţile locale din Toledo, Istambul, Reykjavik şi Maribor. AGERPRES