Elevi premiati la Centrul Cultural American cu ocazia bicentenarului Lincoln

premiere 2.jpgCastigatorii concursului pentru elevi “Abraham Lincoln si arta conducerii”, organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, au fost premiati joi la Centrul Cultural American din Capitala.

Concursul, care a constat in realizarea de catre elevi de liceu a unor afise, a fost lansat pe 7 aprilie pentru a celebra bicentenarul nasterii fostului presedinte american Abraham Lincoln, care se sarbatoreste in 2009. Ambasada SUA a primit 28 de afise de la sapte licee si colegii nationale din Bucuresti, iar un juriu format din diplomati americani a evaluat continutul si calitatea artistica a materialelor trimise de elevi.

Cei trei castigatori sunt: locul I – Roxana Pistolea de la Colegiul National “Mihai Viteazul”, locul II – Ioana Catalina Nicolae de la Colegiul National “Mihai Viteazul” si locul III – Catalina Patrana de la Colegiul National “Spiru Haret”. Premiul special al juriului i-a revenit Alinei Stefan de la Colegiul National “Mihai Viteazul”.

Afisele realizate de elevi vor fi postate pe site-ul Ambasadei SUA. Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, i-a felicitat pe elevii castigatori, dar si pe toti cei care au participat la competitie, precizand ca scopul concursului a fost acela de a-i incuraja pe tineri sa se gandeasca la calitatile unui bun conducator.

“Cetatenii SUA il admira si il respecta pe Abraham Lincoln, pe care il considera unul dintre cei mai valorosi presedinti ai Statelor Unite”, a spus Jeri Guthrie-Corn, care a adaugat ca actualul presedinte al SUA, Barack Obama, a fost comparat adesea, in primele 100 de zile ale mandatului sau, cu presedintele Abraham Lincoln. “Fiind primul presedinte afro-american, presedintele Obama – de fapt intreaga natiune americana – ii datoreaza recunostinta lui Lincoln pentru eforturile de a pune capat sclaviei in tara noastra. Asemenea lui Lincoln, Obama este un lider carismatic si un model”, a subliniat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti. In 2009 se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Abraham Lincoln, al 16-lea presedinte al SUA, considerat de multi dintre americani cel mai de seama conducator al tarii. Abraham Lincoln s-a nascut pe 12 februarie 1809.

El s-a pronuntat cu vehementa impotriva sclaviei si a luat pozitie in probleme controversate din acea perioada. A fost nominalizat, de Partidul Republican, drept candidat la presedintie in 1860 si a castigat alegerile. Dupa alegerea lui a inceput Razboiul Civil in SUA, care s-a incheiat pe 9 aprilie 1865. Lincoln a fost ales pentru al doilea mandat in 1864, iar un an mai tarziu, pe 14 aprilie, a fost impuscat la Washington, in timp ce se afla la teatru, de catre un actor care nu era de acord cu opiniile sale politice. In dimineata zilei urmatoare Lincoln a murit. “… Asa cum nu voi fi sclav, nu voi fi nici stapan. Aceasta exprima ideea mea despre democratie”, afirma Abraham Lincoln.