Şcolile din Ungaria încep să fie căutate de elevii români care locuiesc în localităţile situate în apropiere de frontieră. Părinţii acestora îşi înscriu copiii la şcolile ungureşti pentru că ei consideră că în ţara vecină condiţiile de şcolarizare sunt mai bune decât cele din ţara noastră.

Directoarea Liceului Arany Janos, din oraşul ungar Letavertes, Jozsefne Nagy a declarat, joi, pentru AGERPRES, că într-adevăr „sunt copii care vin din Săcueni la şcoala din Letavertes,” deoarece, spune ea, condiţiile oferite aici sunt foarte bune, clădirea a fost recent renovată, pentru orele de sport există un bazin de înot acoperit, separat pentru elevii mici şi mari, precum şi o bibliotecă bogată. Nu doar elevii, ci şi profesorii instruiţi în România aleg şcolile din Ungaria.

„Am terminat facultatea de istorie la Cluj şi după ce am lucrat 2-3 ani la Săcueni, m-am gândit să vin să predau la Letavertes, pentru că erau alte condiţii. La început, în urmă cu aproape zece ani, aici a fost mult mai bine, dar acum nici aici nu este la fel ca atunci,” a declarat Jozsef Milotai, profesor de istorie, la liceul din localitatea ungară şi bihorean de origine.

Situat la doar zece kilometri de Letavertes, în oraşul Săcueni, există Liceul teoretic Petofi Sandor, renumit de-a lungul anilor pentru generaţiile de elevi care intrau ”in corpore” la facultate, şi care s-a mutat într-o clădire ridicată recent, în 2008, din fonduri împrumutate de la Banca Europeană, în valoare de aproape patru milioane de lei, bine dotată şi cu profesori pregătiţi, care instruiesc peste 1.200 de elevi. Alăturat clădirii principale există şi o sală nouă de sport, iar în prezent s-a demarat, în apropierea acesteia, un campus şcolar, unul dintre cele patru câştigate de judeţ (care va cuprinde internat, locuinţe pentru pofesori, ateliere etc). Cum fondurile stagnează însă, lucrările au ajuns doar până la turnarea fundaţiei.


Potrivit directorului adjunct al Liceului din Săcueni, Boros Istvan, în ultimii ani, aproximativ 5-10 % din absolvenţii de liceu se înscriu la facultăţi din Ungaria. Şcolile din Ungaria mai sunt
frecventate de copiii familiilor de români care au reuşit să-şi cumpere case mai ieftine în localităţile din vecinătatea graniţei. AGERPRES