La iniţiativa prefectului de Caraş-Severin, Florenţa Albu, elevii care au obţinut locul întâi la olimpiadele şcolare naţionale au fost răsplătiţi cu diplome şi mici „atenţii”.
„Am organizat acest eveniment, spun eu important, premierea simbolică a celor şapte elevi olimpici, care au obţinut locul întâi la Olimpiadele de ştiinţe socio-umane şi de limbi materne, croată şi cehă. Sunt copii cu care noi ne mândrim. Din păcate, nu am putut să le oferim premii substanţiale, le-am oferit diplome şi câte o mică atenţie, care nu a fost din bugetul instituţiei, ci din donaţiile unor prieteni. Aceşti copii dau un exemplu foarte bun. Important este să îi stimulăm, pentru că trebuie să îi motivăm cu ceva, pentru ca numărul lor să crească, să devină oameni pregătiţi din punct de vedere profesional, care să-şi aducă mai apoi aportul la dezvoltarea judeţului”, a declarat prefectul judeţului, Florenţa Albu.

La festivitate au participat şi inspectorul general şcolar Adrian Doxan şi Ovidiu Roşu, din partea Arhivelor Naţionale Caraş-Severin, care a ţinut o scurtă prezentare despre şcoala cărăşeană în perioada interbelică. „Le-am prezentat copiilor câteva documente legate de şcoală din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Am inclus în această prezentare fotografii, cărţi poştale, documente, certificare de absolvire a unor cursuri de săpunar, de tapiţer, de bărbier, frizer sau chiar o carte a unei calfe, Liuba Timotei din Bolvaşniţa. Sunt documente vechi, interesante, care putem să le considerăm o carte de vizită a elevilor din judeţul Caraş-Severin. Una dintre diplomele prezentate a fost a lui Ioachim Miloia, un personaj important în lumea culturală, în lumea muzeală, în cea arhivistică bănăţeană”, a afirmat Ovidiu Roşu, directorul Direcţiei Judeţene Caraş-Severin a Arhivelor Naţionale.

Totodată, au fost prezentate programe şcolare, programe de Crăciun ale elevilor din perioada interbelică, un alt program de premiere a elevilor, din perioada maghiară, fotografii ale celor mici care frecventau aşa-numitele ‘grădini’ de copii, dar şi alte documente de călătorie. „Recunoaşterea performanţelor elevilor este un eveniment fericit. Faptul că am avut aici un număr de elevi care au obţinut premiile întâi la fazele naţionale ale Olimpiadelor şcolare este un lucru onorant. Faptul că Instituţia Prefectului organizează acest eveniment, după ani de zile în care nu a mai fost organizat, este de salutat şi sper că va avea continuitate în anii următori. Este vorba de recunoaşterea efortului pe care aceşti elevi şi profesorii lor le-au depus de-a lungul anilor. În plus, cred că este şi un imbold pentru ca şi ceilalţi elevi să facă acelaşi lucru”, a precizat prof. Adrian Doxan, inspector şcolar general al ISJ Caraş-Severin.
În total, aproximativ 80 de elevi din judeţul Caraş-Severin au obţinut premii importante şi distincţii la olimpiadele şi concursurile naţionale din ultimul an. AGERPRES