În şcolile din Cluj în care există elevi care au luat media generală 5 sau mai mică la testele de simulare a examenului de Evaluare naţională vor fi organizate vizite ale inspectorilor şcolari. Inspectorul şcolar general clujean, Valentin Cuibus a explicat joi că această metodă, prin care fiecare lucrare în parte a unui copil cu probleme este evaluată separat, cu ajutorul inspectorilor de specialitate, a dat rezultate foarte bune anul trecut.
„În toate şcolile la care media generală a fost sub 5 se vor face controale în perioada următoare, dar se vor face controale specifice pe limba română, pe matematică şi acolo unde este cazul pe limba maternă, în aşa fel încât să vedem de ce în unele locuri s-au obţinut medii generale de 3, de 3,50 sau în câteva locuri chiar sub 3. Este adevărat că discutăm de locuri care au 6-7-8 copii, în mediul rural. Dar şi aceşti copii trebuie să primească o şansă”, a declarat Valentin Cuibus.
El a susţinut că, în urma acestor verificări, se vor putea stabili măsurile care trebuie urmate pentru ca situaţia acelor copii cu medii mai mici de 5 să fie îmbunătăţită până la examenul din vară. Valentin Cuibus a explicat că aceeaşi metodă a fost folosită şi anul trecut şi a dat rezultate bune, în sensul că promovabilitatea a crescut de la 59 la sută, cât s-a înregistrat în perioada simulărilor, la un procent de 88 la sută la examenul propriu-zis. „Fiecare lucrare va ajunge să fie discutată în şcoală, dar şi cu părinţii, va fi discutată cu profesorul de specialitate, cu diriginţii, în aşa fel încât să se vadă care sunt problemele pe care le avem pe fiecare caz în parte, la fiecare unitate de învăţământ. Şi vom face în aşa fel încât lucrurile să se corecteze până la examenul de evaluare naţională din vară”, a spus Cuibus.
Şeful IŞJ Cluj a anunţat că au fost şi 60 de note de 10 la matematică şi 30 de note 10 la limba română. „Deci înseamnă că au fost la nivelul pregătirii, înseamnă că s-au dat subiecte care se puteau face. Iar cinci dintre ei au reuşit chiar să obţină media generală 10”, a spus inspectorul general. Acesta a precizat că simularea s-a organizat la fel ca şi examenul, foarte strict, cu doi supraveghetori, cu amenajarea unor săli de bagaje, precum şi cu interdicţia elevilor de a avea asupra lor telefoane sau alte surse de informare.
Judeţul Cluj s-a clasat pe locul al treilea pe ţară la aceste simulări, cu un procent de promovabilitate de 59 la sută. Aproximativ 1.400 de elevi au obţinut la aceste simulări note între 3 şi 5.AGERPRES