elevi.jpgElevii clujeni din ciclul gimnazial care doresc sa cunoasca notiunile elementare de alimentatie sanatoasa pot urma, optional, din acest an scolar, doua module de pregatire – „Educatia pentru sanatate” si „Stil de viata”.

Cele doua module vor fi incluse de profesori in tematica unor ore speciale de dirigentie, structura discutiilor cu elevii fiind elaborata in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Temele cuprinse in proiectului „ANPC Junior”, care urmeaza sa fie discutate de profesori clujeni cu elevii, se refera la modalitatea in care se fac cumparaturile pentru gospodarie, respectiv atentia acordata etichetelor produselor alimentare, achizitiile acestor produse prin internet, regulile platii cu cardul, precum si protejarea de premiile-capcana.

In intentia de a contribui la formarea unor obisnuinte la elevi in privinta hranei sanatoase, fara alimente foarte dulci, cu multe grasimi, sau foarte sarate si care contin peste 300 de calorii la o portie, ANPC Cluj va insista asupra motivelor pentru care Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a interzis vanzarea anumitor produse in scoli.

In elaborarea listei alimentelor nerecomandate elevilor, MSP a avut in vedere faptul ca „pe parcursul programului scolar (patru – sase ore pe zi), necesitatile copilului sunt reprezentate de echivalentul unei gustari, respectiv maximum 10% din valoarea calorica zilnica, adica 300 kcal”. Potrivit prof. dr. Gheorghe Menincicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, produsele zaharoase, de patiserie, snacks-urile, produsele tip fast-food, salamurile, precum si alte specialitati din carne nu sunt recomandate prescolarilor si scolarilor.