col_sadoveanu_pascani.jpgCatedra de limba franceza a Colegiului National „Mihail Sadoveanu” din Pascani, reprezentata de doua cadre didactice si 30 elevi, s-a implicat intr-un proiect lingvistic international ce are ca obiectiv dezvoltarea capacitatii de comunicare in limba franceza si de a cunoaste cultura europeana

Elevii, coordonati de profesoarele Viorica Talapalariu Viorica si Lucia Toma, vor incepe lucrul in cadrul acestui proiect in luna februarie 2009.

La Rochefort, un mic orasel din privincia Namur s-a infiintat sediul Euro-Langues. Inca din 1978 prof. Gregoire Philippe s-a ocupat si a dezvoltat schimburile scolare lingvistice si culturale dintre Belgia, Germania si Olanda. In 1987, a luat initiativa sa creeze Euro-Langues, o „asociatie” de animatie lingvistica si culturala in limba franceza.
Principiul de baza consta in primirea elevilor pentru un stagiu lingivistic si cultural in regiunea valona si implicarea lor totala, fiind gazduiti in familii francofone. Elevii se gasesc introdusi intr-o „baie de limba franceza”, participand la activitati pedagogice ludice si amuzante.

Obiectivul metodologic al Euro-Ecole este ca elevii sa nu mai aiba „frica” de a vorbi in limba franceza si sa capete competente de comunicare in aceasta limba. La sfarsitul stagiului, elevii vor primi un „certificat de reusita”, pentru a li se arata ca sunt capabili, dar mai ales ca au facut progrese in a vorbi limba franceza. Prin activitatile interactive, jocurile de rol si de conversatie elevii invata sa se exprime liber in limba franceza, sa fie mai dezinvolti si mai deschisi, fara sa se teama de greseli si de faptul ca sunt debutanti in acest domeniu. Vizitand totodata obiectivele turistice din zona si orasele Bruxelles si Bruges, elevii cunosc si elemente de cultura si civilizatie proprii poporului belgian si prin faptul ca isi petrec saptamana in mijlocul familiilor cunosc totodata si modul de viata ale acestora.

„Totdeauna am promovat deschiderea spre astfel de proiecte, deoarece dezvolta in primul rand orizontul elevilor nostri si le formeaza personalitatea si capacitatea de a relationa. Speram sa obtinem sprijinul comunitatii locale pentru a reusi sa asiguram transportul elevilor pana in Belgia”, a declarat prof. Carmen Dimitriu, director al Colegiului National „Mihail Sadoveanu”.