col_carasan.jpgParticipantii la proiectul Leonardo da Vinci, “Eurointegrare profesionala prin mobilitate educational – Viitorul meu incepe azi!”, derulat de Colegiul Tehnic Carasan Resita, coordonat de prof. Leontina Latcu si prof. Dalina Rancu, s-au bucurat de un program cultural deosebit oferit de partenerii de la M.E.P. EUROPROJECTS Granada.

Dupa prima saptamana de activitate practica desfasurata la partenerii de primire: CAMISSMODA S.L., CONFECIONES MONTILLA S.L. si CONFECIONES JOSE PICHEL, elevii au beneficiat de o excursie in capitala Costei del Sol, Malaga.

Catedrala, Teatro Romano, Maura Alcazaba, Castillo Gibralfaro, Museo Picasso, Casa Natal de Pablo Ruiz Picasso, Parcul Gradina Botanica, Plaja si Portul de la Marea Mediterana, sunt cateva obiective care i-au imbogatit spiritual. La toate aceste obiective se ajunge pe bulevarde pline de palmieri si portocali, care-ti incanta privirea si toate simturile.
Ruinile istorice ale Malagai, pot fi gasite mai ales in capatul estic al orasului. Maura Alcazaba este un labirint de gradini si curti frumoase. Ea se leaga de ruinile maurului Castillo de Gibralfaro, prin metereze duble, in timp ce o carare stancoasa urca pe langa ea. Exista aici o terasa care ofera o panorama a portului si a arenei de coride din Malaga.

Catedrala din secolul XVI, proiectata de Pedro de Mena se afla spre vest, pe Calle Molina Lario. Deoarece turnul estic al Catedralei nu a mai fost terminat, ea primit porecla de La Manquita : “cea cu o singura mana”.

Intre Alcazaba si Catedrala, pe Calle San Agustin, se afla Palacio de Buenovista, transformat intr-un Muzeu Picasso. La mica distanta de aici, se afla Casa Natal de Picasso, in Plaza de Merced, unde artistul si-a petrecut primii ani de viata. Fundatia Picasso, plasata in prezent aici, organizeaza cursuri privind viata si opera artistului, promovand arta contemporana.
In cea mai sudica regiune a Spaniei, Andalucia, in afara de Granada si Malaga, exista multe locuri si lucruri care merita a fi descoperite. Andalucia, provincia pueblo-ului, ofera celor interesati peisaje minunate si spontane. La fel ca schimbarile de decor dintr-un teatru, satele si privelistile Andaluciei, par a se ivi din neant; acum vezi ceva care imediat dispare. Singurul element reitinerant in acest peisaj in continua schimbare este omniprezentul maslin. Prima suta de copaci pare interesnta, prima mie, o curiozitate. Dar cand vezi zeci de mii, noutatea incepe sa se risipeasca. Din fericire, la o cotitura de drum ei cresc pe campii, la urmatoarea pe pante usoare, apoi brusc ii vezi atarnand pe un perete stancos.

Toti elevii participanti sunt incantati si fericiti pentru oportunitatea de a fi beneficiarii acestui proiect care le-a oferit atat sansa de a face practica la standarde europene cat si sansa de a afla cate ceva din istoria si cultura Spaniei.