lugoj_col_braniste.jpgPrimul grup de elevi din cadrul proiectului “Formare profesională în domeniul tehnic-şansă pentru o carieră de succes”, LLP-LdV/IVT/2012/RO/132, de la Colegiul Tehic “Valeriu Branişte” Lugoj s-a întors recent din Granada-Spania, unde au efectuat un stagiu de pregătire practică timp de 2 săptămâni în domeniul Industrie textilă şi de pielărie.

Elevii au avut şansa de a efectua practica la standarde europene la doi parteneri CONFECIONES MONTILLA S.L. si CONFECIONES JOSE PICHEL, iar în timpul liber s-au bucurat de un program cultural foarte diversificat atât în Granada unde au vizitat Parcul Ştiinţei, Palatul Alhambra, Grădinile Generalife, cartierul Albaicín, Catedrala din timpul Renaşterii, Capela Real, în interiorul care se află mormintele regilor catolici Izabela şi Ferdinand.

O altă zi a fost petrecută pe Malul Mediteranei în frumosul oraş Malaga, unde au fost vizitate fortăreaţa Maura Alcazaba, Teatrul Roman, Casa Natală a lui Picasso, Parcul Botanic şi plaja. Sfârşitul de săptămână l-am petrecut plimbându-ne prin capitala Spaniei-Madrid, vizitând Puerta del Sol, Plaza Mayor, Palatul Regal, Muzeul Regina Sofia unde se află Guernica lui Pablo Picasso, Catedrala Almudena şi alte obiective importante.

Pe durata stagiului elevii au dobândit competenţe profesionale şi deprinderi practice specifice domeniului pregătirii de bază Industrie textilă şi de pielărie, specializarea Tehnician designer vestimentar cerute de companiile comerciale din ţări ale Uniunii Europene, şi-au lărgit competenţele sociale şi lingvistice, care le vor asigura o mai bună inserţie pe piaţa muncii naţională şi europeană după absolvirea liceului. Fiind într-o activitate de monitorizare m-am asigurat că stagiul de pregătire practică este conform cu cel din acordul de formare şi că elevii dobândesc competenţe absolut necesare în profesia în care se pregătesc. Datorită activităţilor şi experienţei acumulate în stagiu de practică, participanţii la mobilitate au devenit mult mai responsabili, mai încrezători în forţele lor, mai deschişi, mai punctuali şi mai respectuoşi, declară managerul de proiect prof. Nicoleta Bogos.

Elevii afirmă că această mobilitate le va influenţa pozitiv cariera şi pregătirea profesională, cunoscând acum care sunt cerinţele ale unui loc de muncă într-o firmă europeană, asigurându-le mobilitatea în Europa şi şansa de a se angaja în diferite companii comerciale europene.

Proiectul Colegiului Tehnic “Valeriu Branişte” este finanţat de Comisia Europeană prin Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii, Programul sectorial Leonardo da Vinci, cu suma de 105.544 euro.