Cei 212.981 elevi de clasa a VIII-a din toata tara intra in vacanta de pe 6 iunie, iar in perioada 12-20 iunie vor trebui sa-si exprime optiunile pentru invatamantul liceal si profesional de stat, potrivit calendarului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Absolventii de gimnaziu si parintii lor vor trebui sa completeze, asistati de diriginti, optiunile in fisele de inscriere pentru prima etapa de admitere in invatamantul liceal si profesional de stat. Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal si profesional de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc pe 27 iunie, iar cea de-a doua repartizare computerizata va avea loc pe 12 iulie.

In Bucuresti, elevii romi care candideaza pentru locurile la liceu sau in invatamantul
profesional de stat special alocate pot depune pana pe 10 iunie dosarele de inscriere, informeaza un comunicat de presa al Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

In Capitala au fost alocate in acest an pentru candidatii de etnie roma 587 locuri la liceu, la zi, dintre care 57 de locuri pentru filiera vocationala si 272 de locuri la scolile de arte si meserii. Repartizarea candidatilor romi va fi realizata in zilele de 13 si 14 iunie, de Comisia de Admitere a Municipiului Bucuresti, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, dupa un orar care va fi comunicat din timp.

Repartizarea va fi facuta in sedinta publica, in ordinea descrescatoare a mediilor, conform optiunilor exprimate. „Candidatii care opteaza pentru licee vocationale si pentru licee care presupun probe de limba moderna sau de aptitudini, vor fi admisi tot in aceasta sedinta publica, sub rezerva promovarii probelor in perioadele prevazute in metodologia admiterii din acest an”, precizeaza ISMB.

Potrivit ISMB, in situatia in care locurile speciale pentru romi nu sunt ocupate, ele vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale.