Peste 130 de elevi de gimnaziu de la şcolile generale din cartierele Sigmir, Ghinda şi Unirea, care aparţin administrativ de municipiul Bistriţa, vor fi obligaţi din anul şcolar viitor să facă naveta la alte unităţi de învăţământ din oraş, în urma unui proiect de comasare iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Inspectorul şef adjunct al IŞJ, Mircea Romocea, a precizat că această iniţiativă nu va duce la reducerea cheltuielilor de personal, ci doar a celor de ordin material.

„Este vorba de un proiect prin care elevii de la Sigmir să vină la şcoala din cartierul Viişoara, cei din Ghinda la şcoala generală nr.6 din Bistriţa, iar cei din Unirea la şcoala generală nr.3 din municipiu. Vorbim încă de un proiect, pentru că mai trebuie să obţinem acceptul primăriei şi al Consiliului Local. Profesorii nu îşi vor pierde locurile de muncă, ci vor veni să predea la şcolile din municipiu. Vor fi doar nişte restrângeri de activitate, care se vor rezolva, însă, în şcolile respective. Nu vor fi reduceri de cheltuieli de personal, ci doar reduceri de cheltuieli materiale”, a declarat, pentru AGERPRES, Romocea.


La şcoala din Sigmir sunt patru clase de gimnaziu, cu 44 de copii, la cea din Ghinda trei clase, cu 46 copii, iar cea din Unirea are patru clase cu 40 de copii. Toţi aceştia vor fi nevoiţi, începând cu anul şcolar 2010-2011, să facă naveta, în timp ce restul elevilor din ciclul primar va rămâne să studieze la şcolile din aceste cartiere. AGERPRES