scoala_centrala.jpgConsiliul Elevilor din Scoala Centrala din Bucuresti, sustinut de cadrele didactice, a reinceput demersului civic „Scoala Centrala – Trecutul care obliga”, prin care se solicita autoritatilor reabilitarea cladirii, intrucat Primaria Municipiului Bucuresti nu a organizat nici pana in prezent licitatia pentru inceperea consolidarii si restaurarii scolii.

Potrivit unui comunicat de presa, pe 9 decembrie in Scoala Centrala va fi organizata o reuniune-manifest, la care vor participa arhitecti din cadrul Ordinului Arhitectilor, precum si ONG-uri care sustin protejarea patrimoniului istoric al Bucurestiului in urma careia va fi inaintata o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu si va fi infiintat „Frontul comun pentru Scoala Centrala”.

Elevii vor trimite in aceeasi zi Consiliului Europei o nota informativa asupra situatiei patrimoniului istoric al Bucurestiului si implicit asupra situatiei Scolii Centrale din Bucuresti, sustine comunicatul. De asemenea, reprezentantii elevilor Scolii Centrale nu exclud si organizarea intr-un timp foarte scurt a unor manifestatii de strada. In comunicat se mai arata ca Scoala Centrala se confrunta cu o alta problema si anume aceea ca in vecinatatea acesteia urmeaza sa se construiasca un imobil de peste zece etaje (www.rk-development.com), in locul unor cladiri din perimetrul strazii Icoanei nr. 2-8, incalcandu-se astfel legislatia privind protejarea cladirilor de patrimoniu.

Lucrarile de reabilitare si consolidare a Scolii Centrale vor incepe in luna februarie a anului viitor, dupa ce va fi organizata licitatia, la sfarsitul anului 2008, anunta, in data de 22 octombrie, directorul Directiei Investitii din Primaria Capitalei, Bogdan Hreaca. Potrivit acestuia, lucrarile au ca termen de finalizare luna aprilie 2010.

„Nu va pot spune de ce nu au demarat lucrarile in ultimii patru ani pentru ca noi am venit acum la Primarie. Mai mult decat ce s-a facut pana acum, de cand suntem in Primarie, nu se putea face”, afirma Hreaca. El preciza ca pentru proiectul Scoala Centrala vor fi alocati 4,4 milioane de euro cu posibilitatea de suplinire a sumei de bani in cazul in care va fi nevoie pentru a nu exista intreruperi la lucrarile de consolidare si renovare. „Sansele de a avea probleme pe programele incheiate in urma licitatiilor sunt foarte mici, intrucat caietele de sarcini au fost facute in asa fel ca cei care castiga sa poata duce la capat lucrarea”, a explicat reprezentantul Primariei.

Scoala Centrala nu a fost niciodata consolidata de la construirea ei. Ultima restaurare a fost facuta in 1977. Scoala este construita in anul 1890 si este cladire de patrimoniu de tip A.