elevi.jpgPeste 1.350 de liceeni din 17 şcoli din Târgu Mureş au participat în ultimele cinci luni la unul dintre cele mai ambiţioase proiecte care a vizat informarea, educarea şi conştientizarea elevilor de clasa a XII-a cu privire la efectele indisciplinei manifestate în trafic, precum şi la tragediile la care se pot expune şi îi pot expune pe alţii, în calitate de şoferi, biciclişti, motociclişti sau pietoni.

„Obiectivele campaniei au fost conştientizarea, educarea şi responsabilizarea, iar grupul ţintă a fost format din elevii claselor a XII-a din 17 unităţi şcolare de pe raza municipiului Târgu Mureş. Educarea, informarea şi conştientizarea elevilor legat de siguranţa în trafic, legat de faptul că oricare dintre noi suntem implicaţi în trafic în mod activ, sub o formă sau alta, de la pieton, la biciclist sau conducător auto. De asemenea, am avut şi latura consumului responsabil de alcool în care am prezentat efectele negative ale alcoolului pe termen scurt şi lung”, a declarat Dragoş Moldovan, coordonatorul proiectului.

El a spus că întreaga campanie de educare, informare şi conştientizare a elevilor referitoare la siguranţa în trafic a fost împărţită în două module, informări în sălile de clasă şi o parte practică. „Cei de la Crucea Roşie au simulat pe un manechin acordarea primului ajutor în caz de accident, dar am avut şi simulatorul de accidente frontal, precum şi demonstraţii de drift, de derapare controlată a autoturismelor (…) De asemenea, am avut şi latura consumului responsabil de alcool în care am prezentat efectele negative ale alcoolului pe termen scurt şi lung”, a afirmat Dragoş Moldovan.

Potrivit datelor furnizate de Serviciul Rutier Mureş, în cursul anului 2013 pe raza judeţului s-au produs 201 accidente grave de circulaţie, soldate cu 43 de decese şi 204 persoane rănite grav. În aceeaşi perioadă, pe raza municipiului Târgu Mureş s-au produs 50 de accidente grave de circulaţie, soldate cu decesul a şase persoane şi rănirea gravă a 51 de persoane.

Proiectul „Elită în trafic” a fost implementat de Fundaţia Buckner, în parteneriat cu BBT Racing şi Muresonbike, dar şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureş şi al Direcţiei Poliţiei Locale, al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş şi Serviciul Rutier, al Crucii Roşii Române-Filiala Mureş şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean. AGERPRES