Elevii din judeţul Covasna care au iniţiat şi condus acţiunile de protest pentru recuperarea banilor de navetă nedecontaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale vor fi premiaţi miercuri de Consiliul local municipal Sfântu Gheorghe. Iniţiativa aparţine consilierului Nemes Elod (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), preşedintele Comisiei de tineret şi sport, care i-a susţinut pe elevi pe tot parcursul protestelor.

Nemes Elod a declarat marţi că, în opinia sa, nu doar notele la învăţătură contează şi trebuie punctate, ci şi atitudinea şi implicarea în acţiuni de interes comunitar.

„Ca rezultat al grevei, al perseverenţei şi al muncii depuse de aceşti elevi, Ministerul Educaţiei a început să restituie banii pentru navetă. Datorită faptului că tinerii curajoşi din judeţul nostru au hotărât să lupte pentru drepturile lor, peste 200.000 de elevi din ţară şi-au primit banii pentru navetă, iar aproximativ 20 de milioane de euro au fost deja plătiţi. Ca semn de apreciere pentru performanţele remarcabile vrem să acordăm câte un premiu elevilor curajoşi, claselor şi asociaţiilor care au luat parte la grevă”, a declarat Nemes Elod.
Potrivit acestuia, în total vor fi premiaţi aproape o sută de elevi din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna, care vor primi diplome şi cărţi. Unii dintre ei vor fi premiaţi miercuri, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în sala de şedinţe a Consiliului local Sfântu Gheorghe, iar ceilalţi, în toamnă, la începutul viitorului an şcolar.

Nemes Elod a subliniat că Ministerul Educaţiei a decontat doar o parte din banii de navetă, prin urmare, după vacanţă elevii vor relua acţiunile de protest dacă în perioada verii nu-şi vor recupera integral sumele restante. „Am câştigat doar o luptă, nu şi războiul, dar dacă nu se rezolvă, în toamnă protestele vor continua”, a spus Nemes Elod.

Elevii au început protestele în luna mai, nemulţumiţi că Ministerul Educaţiei nu le decontase banii de navetă de aproape opt luni. Aceştia au strâns semnături, au trimis petiţii, au organizat greve japoneze timp de aproape o săptămână şi falsh-moburi în faţa mai multor licee din judeţ, iar protestele au culminat cu un marş şi miting în faţa Inspectoratului Şcolar din Sfântu Gheorghe.

În urma protestelor, demarate la iniţiativa Asociaţiei tinerilor maghiari din judeţul Covasna, Ministerul Educaţiei a deblocat o parte dintre banii pentru naveta elevilor, cu promisiunea că va achita integral sumele restante. AGERPRES