Elevii din judeţul Covasna vor putea susţine bacalaureatul

kerestely_irma.jpgAbsolvenţii liceelor din judeţul Covasna vor putea susţine examenele de bacalaureat în ciuda grevei generale a cadrelor didactice, găsindu-se dascăli dispuşi să participe la supraveghere şi evaluare.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Irma Keresztely, a declarat vineri că în nouă dintre cele 19 centre de examinare din judeţ există un număr suficient de cadre didactice pentru desfăşurarea în condiţii optime a bacalaureatului, iar în celelalte centre echipele vor fi formate din dascăli de la alte şcoli, de la Palatul Elevilor sau de la Casa Corpului Didactic.

“Au fost profesori care au semnat pentru grevă, dar au menţionat cu un asterisc că vor participa la bacalaureat. (…) Dispunem de rezervele necesare să asigurăm supravegherea şi comisiile de evaluare, prin urmare în judeţul Covasna se va organiza examenul de bacalaureat. (…) Mesajul nostru către elevi este să se prezinte la bacalaureat, fiecare la şcoala proprie, examenele se vor desfăşura conform graficului”, a spus Irma Keresztely. Ea a adăugat că dascălii ar trebui să înţeleagă că prin refuzul de a participa la bacalaureat le îngrădesc absolvenţilor dreptul de a se înscrie la facultate în acest an.


“Revendicările cadrelor didactice nu fac obiectul bacalaureatului. Important este dreptul elevilor de a susţine examenele şi sper ca dascălii să aibă un grad de empatie mai accentuat. Ar fi penibil şi nedrept ca în judeţul Covasna, pentru că sunt lideri sindicali agresivi care fac presiuni asupra cadrelor didactice, să tăiem accesul elevilor la universităţi şi facultăţi. Sunt judeţe unde bacalaureatul se va desfăşura fără probleme, elevii vor termina clasa a XII-a cu diplomă şi vor putea merge la facultate şi cum ar fi dacă aici numai o parte ar putea da examenele acum, iar ceilalţi în sesiunile ulterioare?! Dascălii pot face grevă, au dreptul legal, dar atunci când apare obligaţia profesională şi morală trebuie să fie prezenţi în sălile de clasă”. a conchis Irma Keresztely.


Pe data de 31 mai, ziua în care sindicatele din învăţământ vor declanşa o grevă generală pe timp nelimitat în semn de protest faţă de măsurile de austeritate prevăzute de Guvern, 2.121 de elevi din judeţul Covasna vor trebui să susţină probele de competenţă lingvistică în cadrul examenului de bacalaureat. AGERPRES