copii_in_curte.jpgControversatul proiect de reinfiintare a circumscriptiilor scolare, care vizeaza arondarea elevilor la scoli in functie de domiciliu, a demarat pe 26 ianuarie la Sfantu Gheorghe.

Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Covasna, in prima faza, respectiv in perioada 26 ianuarie-1 februarie, va avea loc inscrierea pe circumscriptii a elevilor care urmeaza sa intre din toamna in clasa I iar intre 9 si 15 februarie se vor putea face transferuri de la o unitate scolara la alta, in functie de locurile disponibile.

Copiii din afara municipiului Sfantu Gheorghe care doresc sa studieze la una dintre scolile din oras vor putea face acest lucru doar daca nu se vor ocupa toate locurile, urmand sa se inscrie intre 18 si 20 februarie. Scopul proiectului lansat de Inspectoratul Scolar Judetean Covasna este descongestionarea scolilor centrale si salvarea de la desfiintare pe cele de cartier, care risca sa ramana fara elevi din cauza migratiei acestora catre scolile centrale, considerate de elita.

Proiectul este contestat de un numar mare de parinti, lucru demonstrat si cu prilejul unei dezbateri publice care a avut loc luna aceasta la Sfantu Gheorghe. Numerosi parinti au afirmat ca acest proiect, in opinia lor gandit „dupa modelul comunist, incalca accesul egal la educatie, interzicand accesul in scolile centrale al copiilor de la periferie, ai caror parinti nu-si permit sa cumpere un apartament intr-o zona mai buna. Pentru a-si putea inscrie copiii la alte scoli decat la cele la care sunt arondati, unii parinti sunt pe cale sa recurga la gesturi extreme.

Potrivit liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Gazda Zoltan, care este unul dintre initiatorii dezbaterii publice, unii parinti si-au pus viza de flotant pe buletine iar o familie e “gata sa divorteze formal” pentru a putea sa sprijine educatia copilului. Ideea reinfiintarii circumscriptiilor scolare a gasit, in schimb, sprijin in randul cadrelor didactice, care, astfel, nu-si mai vad periclitate locurile de munca, existand voci care au cerut ca metoda sa fie aplicata si la gradinite.