Elevii sunt invitaţi, în perioada 19- 22 aprilie, să participe la Festivalul internaţional de teatru şcolar „Teatru sub castani„, eveniment ce promovează interacţiunea culturală, plurilingvismul, arta teatrală şi descoperirea oraşului Iaşi, în limbile engleză, franceză şi germană.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Sabina Manea, a declarat sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, că elevi din Cluj, Timişoara, Slobozia, Republica Moldova se vor afla la Iaşi în perioada 19-22 aprilie, pentru a lua parte la Festivalul internaţional de teatru şcolar „Teatru sub castani”.

Potrivit programului, în zilele de 19, 20 şi 22 aprilie se vor desfăşura ateliere de teatru, creaţie artizanală şi cinematografie, alături de activităţi de socializare. precum tururi ghidate ale oraşului şi un treasure hunt.

În ziua de vineri, 21 aprilie, în Sala Mare a Teatrului “Luceafărul” se va desfăşura un maraton teatral, începând cu ora 8:30 şi continuând pe parcursul zilei. Spectacole vor fi susţinute şi la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Iaşi, Teatrul “Luceafărul” şi Casa Pogor.

Preşedinte al juriului este Ovidiu Lazăr, regizor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Din juriu mai fac parte Horia Veriveţ, actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, alături de foşti membri ai unor trupe de teatru în limbi străine, specialişti în teatru, cunoscători a cel puţin două dintre limbile străine în care se joacă.

„Festivalul „Teatru sub castani” a fost lansat în 2010 de un grup de elevi şi profesori ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu Iaşi, alături de câţiva actori ş regizori. Având ca impuls respectul faţă de arta teatrului, dragostea de oraş şi dorinţa de a oferi comunităţii un motiv de mândrie şi bucurie, festivalul ‘Teatru sub castani’ s-a dezvoltat într-o tradiţie anuală ce adună trupe, animatori şi personalităţi din toată ţara, dar şi din străinătate, sub umbra castanilor ce îi veghează. Un spectacol de teatru este activitatea perfectă pentru o zi de vineri, mai ales în contextul unui festival care promovează tineretul şi plurilingvismul”, a declarat Sabina Manea. AGERPRES