Aproximativ 3.200.000 de elevi din clasele I-VII si IX-XII vor incheia pe 13 iunie cursurile anului scolar 2007-2008, intrand in vacanta de vara, dupa ce saptamana trecuta au incheiat anul scolar elevii din clasele a opta, potrivit calendarului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Elevii care au promovat clasa a VIII-a si parintii acestora, asistati de profesorii diriginti, vor completa, in perioada 12-20 iunie, fisele de inscriere in vederea repartizarii computerizate. Aceeasi operatiune o vor face si absolventii clasei a VIII-a din alte judete, dar in centrul special desemnat din judetul pentru care solicita inscrierea. Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal si profesional de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc pe 27 iunie.

In data de 29 iunie, fiecare unitate de invatamant liceal si profesional va afisa lista candidatilor repartizati in acea unitate. O a doua etapa a repartizarii computerizate este programata in data de 12 iulie si se adreseaza candidatilor care au participat si au ramas nerepartizati dupa prima etapa sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapa de admitere.

Numarul de locuri alocate pentru clasa a IX-a – 239.000 – cumulat pentru liceu si scoli de arte si meserii, la invatamantul de zi, este cel putin egal cu numarul absolventilor din promotia anului 2008 (aproximativ 215.000).

In intervalul 1-10 septembrie va avea loc o ultima repartizare a absolventilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizati in etapele precedente, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara ulterior etapelor anterioare.

De asemenea, elevii care termina clasa a XII-a vor avea de dat Bacalaureatul, prima proba a examenului din acest an fiind cea orala la limba si literatura romana, care va avea loc pe 23 si 24 iunie.

In zilele de 24 si 25 iunie elevii apartinand minoritatilor nationale vor sustine si proba la limba si literatura materna. A treia proba orala, la limba si literatura moderna, va incepe pe 25 iunie si se va incheia a doua zi.

Probele scrise ale examenului vor incepe in data de 27 iunie, cu limba si literatura romana. Vor urma, pe 30 iunie, proba scrisa la limba si literatura materna, pe 1 iulie, cea obligatorie a profilului, pe 2 iulie, proba scrisa sau practica la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar pe 3 iulie, proba scrisa sau practica la alegere dintre disciplinele din celelalte arii
curriculare.

Primele rezultate vor fi afisate pe 5 iulie, pana la orele 16,00, iar candidatii vor avea posibilitatea sa depuna contestatii, in aceeasi zi, pana la orele 20,00.
Dupa rezolvarea contestatiilor, in zilele de 8 si 9 iulie, candidatii vor afla notele finale, pe 9 iulie.

Primul semestru al anului scolar viitor va incepe pe 15 septembrie 2008 si se va incheia pe 19 decembrie 2008.