portal_moisil.jpgModalitatile clasice de predare devin mai eficiente, iar parintii sunt implicati direct in educatia propriilor copii

Recent, la Liceul bucurestean „Grigore Moisil”, a avut loc lansarea oficiala a primului portal educational din Romania de tip „Learning Gateway” – „portal.moisil.ro”– o resursa didactica la indemana profesorilor elevilor si parintilor.

Proiectul „portal.moisil.ro” s-a materializat din dorinta de a ii implica pe tineri in procesul educational starnindu-le curiozitatea si entuziasmul de a descoperi lucruri noi si interesante cu ajutorul tehnologiilor moderne. Portalul ii motiveaza pe elevi sa acceseze resursele de invatare atat din scoala, cat si din afara acesteia. Parintii au si ei acces la informatie, putand astfel sa le fie alaturi copiilor in procesul de invatare.

Peste 95% din totalul de 770 de elevi ai liceului, majoritatea parintilor acestora, majoritatea profesorilor liceului, reprezentanti ai comunitatii locale, ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si ai Inspectoratului Scolar al Sectorului precum si un inspector general din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii s-au implicat in proiect inca de la debutul acestuia.

Proiectul a fost gandit ca o modalitate inovativa de a ii implica pe membrii comunitatii locale in procesul de invatamant, portalul reprezentand o importanta sursa de date disponibile online, care ofera tuturor celor interesati de fenomenul educational informatii pertinente, corecte si actualizate in timp real. Unul dintre beneficiile majore ale acestui proiect urmareste eficientizarea procesului educational prin accentuarea importantei invatarii colaborative.

La lansare, au fost prezentate prin intermediul portalului demonstratii practice a ceea ce inseamna comunitate educationala virtuala: utilizarea de resurse educationale on-line intre profesor si elev, experimente de laborator interdisciplinare, proiecte on-line, aplicatia „Catalog Virtual”.

„Portalul ‘Learning Gateway’ reprezinta un mediu de comunicare si diseminare a informatiei precum si unul de stocare a materialelor didactice necesare procesului educational. Actorii educationali utilizeaza solutiile informatice in functie de rolul pe care il au. Toti elevii liceului au cel putin un proiect publicat pe sectiunea My site si utilizeaza portalul in proiecte colaborative. 75% din profesori utilizeaza atat lectiile AeL, cat si celelalte facilitati ale portalului, cum ar fi: publicarea online a temelor si proiectelor date elevilor, diseminarea intre colegi a documentelor didactice. Participarea parintilor la sedintele cu parintii s-a imbunatatit simtitor, datorita anunturilor citite direct de pe portal”, a declarat Ioana Neacsu, director al Liceului „Grigore Moisil”.

„Portalul Moisil” permite un grad sporit de interactivitate si comunicare crescute, atat intre profesori, elevi si parinti cat si in randul elevilor, creandu-se premisele unei modalitati moderne de a invata, mult mai deschisa, flexibila si accesibila. Se eficientizeaza de asemenea si modalitatile clasice de predare, acestea devenind mai eficiente, iar parintii sunt implicati direct in educatia propriilor copii.

„Este o placere sa dezvoltam parteneriatul public privat cu Liceul Grigore Moisil, din Bucuresti. Prin adoptarea portalului in activitatile scolare, liceul a demonstrat ca este promotorul ecosistemului educational in Romania. Comunitatea de profesori, elevi, parinti si managementul liceului Moisil a creat impreuna un extraordinar cadru de colaborare si comunicare pentru educatia secolului XXI”, sustine Sanda Foamete, senior Manager de Programe Educationale, Microsoft Romania.

Procesul didactic este imbunatatit prin utilizarea solutiei AeL dezvoltata de SIVECO Romania, ce se integreaza perfect cu portalul Microsoft Learning Gateway si resursele acestuia. Platforma AeL permite profesorilor sa se implice in realizarea de continut educational – lectii interactive, specifice derularii activitatilor didactice. Solutia de eLearning AeL include de asemenea si aplicatia „Catalog virtual” ce permite publicarea prin intermediul portalului a notelor elevilor. Astfel, parintii pot accesa portalul si afla in timp real notele pe care le obtin copiii lor.

„Educatia ramane un reper important pentru sistemul de valori al Romaniei de azi. Alaturi de partenerii nostri am dezvoltat acest proiect din dorinta de a ii atrage pe elevi in aventura cunoasterii, a carei finalitate o reprezinta asimilarea informatiilor utile intr-un mod nou si placut”, a declarat Radu Jugureanu, AeL eContent Department Manager, SIVECO Romania.