Patru elevi care fac parte din lotul naţional au obţinut numeroase medalii la Olimpiada Internaţională de Geografie, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 30 iulie – 5 august, la Hong Kong.

Mihaela Lesenciuc, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a declarat că ieşenii Andrei Sandu, care tocmai a absolvit clasa a XII-a la Colegiul Naţional din Iaşi, şi a fost pregătit de prof. Cornelia Fiscutean, şi Bianca Solomon, absolventă a clasei a XII-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, care a fost pregătită de prof. Simona Iancu, au primit aurul şi argintul la cea de-a XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie de la Hong Kong.

Potrivit sursei citate, un alt membru al lotului, Răzvan Popescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Geografie, el fiind coordonat de prof. Liliana Mătăsariu. Cel de-al patrulea membru al lotului naţional, Alexandru Chivu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila, care a fost pregătit de prof Marian Coman, se va întoarce acasă cu bronzul.

Lotul olimpicilor români a fost coordonat de profesorii Cornelia şi Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional Iaşi. Cei doi soţi pregătesc de mai bine de zece ani lotul reprezentativ al României.

Deşi au înregistrat performanţe deosebite pe plan internaţional, atât Bianca cât şi Andrei au decis să rămână în ţară pentru a studia mai departe. Bianca Solomon a fost admisă la Facultatea de Geografie şi Geologie, iar Andrei Sandu, la Fizică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Reuşita de la ultima olimpiadă este o mare onoare pentru mine, pentru că am reprezentat ţara noastră cu mândri şi am dus steagul României pe podium. Nu consider că această olimpiadă fost mai dificilă faţă de celelalte. Cea mai mare provocare a fost clima şi vremea. Din cauza temperaturilor ridicate şi a umidităţii ne-am adaptat cu greu. Pentru mine aceasta a fost ultima participare la un concurs pentru elevi. De acum am să mă orientez pe concursuri studenţeşti. Din toamnă voi studia Fizica, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, şi cred mă voi focusa pe Astrofizică”, a declarat Andrei Sandu.

Andrei Sandu şi Bianca Solomon au luat parte şi la a XV-a ediţia a Olimpiadei Internaţionale de Geografie, unde au reuşit să obţină aurul alături de un alt coleg, Manuel Foşalău, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, care de anul trecut este student. AGERPRES