Lotul olimpic al României a obținut patru medalii (o medalie de aur și trei medalii de bronz), respectiv un premiu pe echipe (mențiune), la cea de-a XV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică care a avut loc în perioada 30 iulie – 5 august în Irlanda, la Dublin, informează un comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale.

Distins la ediția anterioară cu o medalie de bronz, Theodor Cucu, elev la Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’ din Ploiești, a reușit să obțină de această dată medalia de aur. Performanța sa a fost secondată de Matei Costin Banu, elev la Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’ din Ploiești, Ștefan Răzvan Bălăucă de la Colegiul Național ‘Mihai Eminescu’ din Botoșani și Emilian Toma elev al Colegiului Național ‘Sf. Sava’ din București, toți medaliați cu bronz.

Potrivit sursei citate, elevii români au fost pregătiți și însoțiți de Roxana Magdalena Dincă și Valentina Cojocaru, cadre didactice la Facultatea de Litere a Universității București.

Olimpiada Internațională de Lingvistică, una dintre cele douăsprezece competiții internaționale de științe, este un concurs structurat pe două niveluri: o probă individuală cu durata a 6 ore și o probă pe echipe (3 ore).

Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală și logică matematică în procesul de înțelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea și reglează procesul de comunicare explicită prin construcția de structuri care favorizează învățarea cu ușurință a oricărei limbi.

La ediția din acest an au fost prezenți 180 de concurenți din 29 de țări de pe toate continentele. AGERPRES