medalii.jpgElevii români care au participat la competiţiile internaţionale de limba latină – „Certamen Horatianum” şi „Certamen Ovidianum Sulmonense”, desfăşurate în perioada 16 – 19 aprilie, au obţinut un premiu întâi şi două premii speciale.

La a XIX-a ediţie a Concursului de limba latină „Certamen Horatianum”, unul dintre cele mai prestigioase din învăţământul preuniversitar umanist european, Andrei Gabriel Greceanu de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti a obţinut premiul întâi şi premiul special „Luigi Masturzo”.

„Performanţa este cu atât mai valoroasă cu cât proba, cu o durată de 6 ore, fără pauză, are un grad de dificultate extrem de ridicat, constând în traducerea unui text din opera poetului latin Horaţiu, respectiv rezolvarea unor cerinţe de interpretare istorico-literară a pasajului tradus, într-una dintre limbile acceptate de comisia de evaluare. Andrei Gabriel Greceanu, pregătit de profesoara Monica Dună, a redactat lucrarea în limba engleză”, se arată într-un comunicat al MECŞ.

„Certamen Horatianum”, concurs la care România a participat prima oară în 2009, a reunit în acest an peste 250 de elevi din 130 de licee cu tradiţie în învăţământul clasic din ţări precum Austria, Germania, Bulgaria, Portugalia, Ungaria, Belgia, Polonia şi Italia.

Potrivit comunicatului, Despina Borcea, elevă la Colegiul Naţional din Iaşi, s-a remarcat în cadrul celei de a XVI-a ediţii a „Certamen Ovidianum Sulmonense”, eforturile sale fiind răsplătite cu un premiu special pentru cea mai bună traducere. La acest concurs au luat parte elevi din Austria, Germania, Italia, Muntenegru, Bulgaria şi România. AGERPRES