Şapte echipe de elevi de la ma i multe licee şi palate ale copiilor din România se vor întrece în realizarea unui satelit în finala concursului naţional CanSat 2017, care se va desfăşura în perioada 19-23 aprilie, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Evenimentul este organizat de ESERO România şi are loc la Colegiul Tehnic ‘Elie Radu’ şi pe Aerodromul ‘Gheorghe Bănciulescu’ din Ploieşti.

‘CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul ş i forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în inc luderea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi a limentarea cu electricitate şi comunicaţiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 ml’, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o mis iune şi să aterizeze în condiţii de s iguranţă. Proiectele selectate pentru ediţia din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui elicopter. Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecţie tehnică ce va determina dacă acesta întruneşte condiţiile impuse pentru dimens iune , greutate, comunicaţii radio şi paraşută.

Echipe le selectate de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educaţie al Agenţie i Spaţia le Europene (ESA) pentru etapa finală a competiţiei sunt ‘ConSat’ de la Palatul Copiilor Drobeta Turnu-Severin – filia la Orşova, ‘Late Night Engineers’ de la Liceul Internaţiona l de Informatică Bucureşti, ‘Datavan’ de la Colegiul Tehnic ‘Constantin Brâncuşi’ , ‘Tom is III’ de la Colegiul Naţiona l ‘Mircea cel Bătrân’, ‘RO-OZ’ de la Colegiul Naţiona l de Informatică Piatra Neamţ, ‘IVSA’ de la Colegiul Naţiona l ‘Ienăchiţă Văcărescu’ şi ‘Spartans CanSat’ de la Colegiul Naţional ‘Constantin Carabella’.

Echipa câştigătoare a competiţie i naţiona le se va califica direct în finala Competiţie i Europene de CanSat 2017, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Competiţia CanSat 2017 este organizată de ESERO România, un proiect a l Agenţiei Spaţia le Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA. Ediţia din 2017 este organizată cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă. AGERPRES