Tinerii ieșeni cu vârsta între 16 și 21 de ani pot participa la acțiunile Parlamentului European al Tinerilor – European Youth Parliament (EYP). În perioada 13 – 15 aprilie, la Bușteni, structura educațională care funcționează pe lângă și după modelul Parlamentului European va organiza Sesiunea Regională de Selecție Primăvara 2018 pentru tinerii din Moldova. Persoanele care vor trece de selecția națională pot participa la evenimente precum a LXXXIX-a Sesiune Internațională, care va avea loc la Erevan (Armenia), iar membrii activi ai proiectului la a XC-a Sesiune Internațională a EYP, organizată în Valencia (Spania). „Toate evenimentele la care am participat au fost unice: înțeleg lumea mai bine, am căpătat o maturitate pe care nu aș fi putut s-o obțin altfel, iar fiecare sesiune sau forum mi-a oferit șansa de a dezvolta prietenii cu persoane din colțuri diferite ale țării și chiar din afara ei. Mediciniști, pasionați de fizică sau umaniști, Parlamentul European al Tinerilor este pentru toți un atu ce nu se limitează doar la un CV sau la o carieră de viitor politician. Personal am avut ocazia să particip la o sesiune în Armenia, țară din afara Uniunii Europene, dar care mi-a demonstrat că limitele nu sunt impuse de granițe, ci de noi înșine. Încă țin legătura cu cei de acolo și sper să nu fie ultima experiență de acest tip. Sunt mândră că fac parte dintr-o comunitate ce îmi permite să mă dezvolt și, mai ales, că am șansa de a colabora cu oameni extraordinari!”, a declarat ieșeanca Ștefania Pilă, responsabil PR & Media al EYP România, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Anual, EYP organizează 600 evenimente în peste 40 de țări, adunând un total de 35.000 de tineri. În România EYP activează în 24 de județe, în Iași fiind activi aproape o sută de tineri. Prima participare a românilor la acțiunile EYP a avut loc în anul 1996, odată cu Sesiunea Internațională de la Salonic. Primele evenimente din interiorul țării s-au desfășurat în anul 2007 și de atunci EYP România organizează anual sesiuni de selecție la nivel regional, național, forumuri internaționale și traininguri în care este explicată structura proiectului la nivel intern, detalii organizatorice și despre contribuția academică sau tehnică a fiecărui membru ce dorește să se implice în acest sens.

Persoanele interesate să participe la eveniment trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  1. Să fie elevi/studenți cu vârsta cuprinsă între 16 – 21 ani;
  2. Să nu mai fi participat la sesiunile de selecție ale proiectului;
  3. Să aibă cunoștințe temeinice de limba engleză;
  4. Să fie pasionat de domeniile economice și administrativ – politice;
  5. Delegația aplicantă trebuie să fie formată din 11 membri (participarea profesorului este opțională);
  6. Să achite taxa de participare (270 lei/candidat).

Detalii suplimentare pot fi aflate pe pagina de Facebook European Youth Parliament România, http://www.facebook.com/eypromania, pe siteul oficial, http://www.eypromania.eu, sau prin legătura direct pe rețelele de socializare cu Ștefania Pilă.