Elevii claselor a VII-a si a VIII-a care au avut un motiv temeinic de a nu se prezenta la prima sesiune a tezelor cu subiect unic de la sfarsitul anului trecut se vor putea prezenta la sesiunea care va incepe pe 12 februarie, potrivit metodologiei Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Cea de-a doua sesiune incepe cu teza unica la Matematica, urmata de cea la Limba si literatura

materna, in 15 februarie, si cea la Limba si literatura romana, in 20 februarie. Pe 22 februarie, elevii claselor a VIII-a vor sustine teza unica la Geografie sau Istorie – la alegere – iar pe 29 februarie vor putea fi depuse contestatiile.

Prima perioada a tezelor cu subiect unic a semestrului al doilea va incepe la 6 mai – Limba si

literatura materna, pe 9 mai – Istorie sau Geografie, la alegere, numai pentru elevii claselor a VIII-a. In 13 mai, elevii claselor a VII-a si a VIII-a vor sustine teza unica la Limba si literatura materna si in 16 mai – la Matematica. Contestatiile vor putea fi depuse pe 29 mai. Cei care nu vor fi prezenti la tezele sustinute in aceasta perioada le vor mai putea da in perioada a doua, cuprinsa intre 23 mai si 2 iunie.

Teza unica la Matematica va putea fi sustinuta in 23 mai, cea la Limba si literatura materna pe 27 mai, iar pe 30 mai cea la Istorie sau Geografie, pentru elevii claselor a VIII-a. Teza unica la Limba si literatura romana va putea fi sustinuta in data de 2 iunie, iar contestatii vor putea fi depuse pe 4 iunie.

Tezele unice inlocuiesc testele nationale, ca modalitate de admitere la liceu pentru anul scolar 2008/2009.

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din unitatile de invatamant cu cel putin trei clase pentru un an de studiu sunt remunerate dupa cum urmeaza: presedinte – 150 de lei, membri – 80 de lei/persoana si asistenti – 40 de lei/persoana. In unitatile de invatamant cu 1-2 clase/an de studiu, comisia va fi constituita dintr-un presedinte, un membru si asistenti si va fi platita dupa cum urmeaza: presedinte – 125 de lei, membru – 60 de lei si asistenti – 40 de lei/persoana.

Presedintii comisiilor din centrele de evaluare si al comisiilor de contestatii vor primi 250 de

lei, membrii – 150 de lei/persoana, profesorii evaluatori – 3,25 lei/lucrare evaluata, iar informaticienii – 1,3 lei/candidat. Profesorii care intra in componenta comisiilor din centrele de comunicare sunt platiti dupa cum urmeaza: presedinte – 150 de lei si membri – 125 de lei/persoana. Membrii comisiilor judetene si ai celei din municipiului Bucuresti sunt platiti astfel: presedinte – 150 de lei, membri – 125 de lei/persoana, informatician – 125 de lei.