elihu_katz.jpgProfesorul în ştiinţele comunicării Elihu Katz de la Universitatea din Philadelphia a declarat, marţi, că, în opinia sa, un profesor bun în domeniul comunicare trebuie să deţină „un fundament” într-un domeniu tradiţional, precum ştiinţe politice, dar şi în sociologie, antropologie şi drept.


Potrivit profesorului, există „o problema actuală”, pentru că unii dintre specialiştii în domeniu optează pentru o disciplină fundamentată, de sine stătătoare şi au mai mult succes decât cei care optează pentru interdisciplinaritate.

Referindu-se la învăţământul românesc, profesorul a spus că are „cunoştinţă despre tensiunea” dintre studenţii care rămân în România şi ajung să predea în ţară şi cei care se duc „afară”. „E o luptă între păstrarea oamenilor în ţară, pentru că nu vrei să îi pierzi şi pentru că îi consideri cei mai buni şi cei care oferă ocazii pentru aceste persoane”, a spus Elihu Katz.

În ceea ce priveşte jurnalismul şi domeniul relaţiilor publice, profesorul consideră că între cele două profesii există o „luptă” întrucât jurnaliştii încearcă să obţină un adevăr, pe când cei din PR încearcă „să-l creeze”. „Ştiu că există trei universităţi în trei regiuni diferite şi că există o oarecare competiţie şi fiecare încearcă să susţină că e cea mai bună în ceva anume.

De asemenea, am aflat că au apărut şcoli care oferă programe de masterat foarte bune. Un alt aspect îl constitutie universităţile care au domenii de cercetare. E o problemă cu părinţii care au impresia că facultatea trebuie să se ocupe de educarea integrală a copiilor lor. Trebuie înţeles că studenţii trebuie să lucreze singuri, să inventeze ceva în laboratoare, să aibă ocazia să lucreze singuri”, a explicat profesorul. El a mărturisit că a predat şi unor studenţi români care s-au dovedit a fi competitivi comparativ cu ceilalţi studenţi

„Îmi amintesc de două studente românce, una dintre ele se numeşte Mihaela Popescu (îmi amintesc uşor numele, pentru că Popescu este un nume comun), o studentă foarte bună, cu care am colaborat la redactarea unei lucrări pe care am publicat-o într-o revistă de eseuri europene. Ea a fost, de asemenea, asistenta mea pentru o perioadă. Am mai avut o altă tânără studentă româncă la Philadelphia University, unde predau acum. Sunt mulţi tineri români care studiază şi în Ierusalim”, a spus Elihu Katz. Abordând problema profesorilor, Katz a afirmat că cel mai bine, din domeniul jurnalism şi ştiinţele comunicării, îl cunoaşte pe decanul Facultăţii de Jurnalism, Mihai Coman, pe care îl consideră un dascăl „foarte bun” şi pe care îl apreciază pentru inovaţiile sale în domeniu.


„Spre deosebire de alţi profesori, el pune accent nu doar pe învăţământul empiric, ci şi pe accente etnografice – un fapt original. Face un amestec între folclor, etnografie şi comunicarea în masă foarte original. Cartea lui este foarte bine structurată”, a mai spus cunoscutul profesor.AGERPRES