Emanuel Pârvulescu , coordonatorul departamentului de mediu din cadrul Cora România a împărtășit în cadrul webinarului Companii Verzi, cu tema „Responsabilitățile companiilor în gestionarea deșeurilor”, organizat pe 15 aprilie, diverse inițiative pe care compania le realizează atât pentru comunitățile în care operează, pentru echipele care îi ajută zi de zi pentru a primi clienții, cât și inițiative care să deservească în egală măsură și clienților.

„Unul dintre primele exemple de bune practici pe care Cora România le-a implementat și care este legat în mod special de echipamente electrice este programul Buy Back. Lăsând la o parte programul guvernamental, am „copiat” inițiativa lor de RABLA și am inserat-o într-un program propriu, prin care clienții pot veni cu deșeuri și primesc de la noi în schimbul acestora un voucher pe care îl pot utiliza în achiziția de diverse echipamente electrocasnice echivalente”, a fost unul dintre exemplele de bune practici pe care Emanuel Pârvulescu le-a împărtășit reprezentanților companiilor prezenți la webinar.

„În ceea ce privește acțiunile pe care le facem în zona de echipamente electrice și baterii, ECOTIC este un partener esențial pentru noi în desfășurarea activității, atât la nivel operațional cât și la nivelul comunității și colegilor noștri. Am creat la inițiativa lor o campanie extraordinară, prin care am oferit tuturor colegilor noștri posibilitatea să participe la un concurs în care, în funcție de echipamentele electrice pe care le aduceau de acasă sau bateriile uzate, să primească un premiu. Practic aceste premii s-au oferit în cadrul fiecărui magazin pe care îl avem, iar gradul de participare a fost uriaș (peste 80% din angajați dintr-un total de peste 3000)”, a mai menționat Emanuel Pârvulescu, Head of environment, CORA România.

În România, din păcate, nu există încă o cultură formată în ceea ce privește responsabilitatea de gestionare separată a deșeurilor, de aceea, pentru a determina populația să ia parte la aceste acțiuni, este necesară ori utilizarea coerciției ori oferirea de stimulente, a fost mesajul lui Emanuel Pârvulescu: „Ceea ce am constatat, a fost faptul că trebuie să folosim diverse stimulente pentru a reuși să determinăm oamenii să se implice și să aducă aceste echipamente sau produse uzate în locurile care trebuie. În ceea ce privește responsabilizarea angajaților, ne asigurăm prin realizarea de training-uri și diverse inițiative (ex: concursuri) de a populariza acțiunile normale, pe care oricare dintre noi trebuie să le facem. Prin oferirea de „cadouri” și arătându-le și beneficiile acțiunilor lor, ne dorim ca ușor, ușor, să se formeze o cultură și să îi determinăm ca din propria inițiativă, fără a mai fi nevoie neapărat de anumite stimulente, să arunce deșeurile selectiv în recipiente special amenajate.”

Companii Verzi este un program de comunicare și informare dezvoltat de ECOTIC și Oameni și Companii, în cadrul portalului GlobalManager.ro. Programul își propune să dezvolte, în timp, o comunitate de oameni interesați de protecția mediului și, în acest context, de parteneriate pentru îndeplinirea responsabilităților ce le revin în acest domeniu, în comunitățile în care activează.

 

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

GlobalManager.ro este o comunitate dezvoltată de  Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități,  aici.