boc_olimpici.jpgPremierul in exercitiu, ministrul interimar al Educatiei, Emil Boc, a decernat, luni, in cadrul unei festivitati desfasurate la Palatul Copiilor din Bucuresti, diplome participantilor, laureati in anul 2009, la concursurile si olimpiadele internationale.

„Este un moment exceptional pentru scoala romaneasca. in numele colegilor din Guvern felicit elevii, cadrele didactice si scolile care au facut performanta. Sunteti printre cei mai importanti ambasadori ai Romaniei in lume. Aceste rezultate sunt produsul performantei individuale si de grup. Scoala romaneasca mai are multe de facut pentru a ne ridica la media europeana”, a spus Emil Boc.

El si-a manifestat convingerea ca noua lege a educatiei nationale care urmeaza sa fie promulgata va ridica „intreaga forta a invatamantului romanesc”. „Recompensa nu este importanta ca bani, dar este semn al recunoasterii muncii voastre”, a mai spus premierul. Totodata, el a multumit si parintilor fara de care performantele elevilor nu ar fi aparut. „Niciun efort facut de parinti nu va fi inutil, ci se va intoarce intreit pentru elev, familie si societate”, a afirmat Boc. De asemenea, primul-ministru a tinut sa precizeze ca noua lege a educatiei va realiza o ierarhizare corecta a performantelor la nivelul sistemului educational romanesc.

Emil Boc i-a indemnat pe elevii olimpici sa ramana in Romania si sa se afirme in tara. Referindu-se la criza economica mondiala, Emil Boc a spus ca varful de criza a trecut, iar incepand de anul viitor va urma o relansare economica, Romania urmand sa fie „pe plus si nu pe minus”. Valoarea totala a premiilor oferite olimpicilor si participantilor la concursurile internationale pe discipline este de 1,2 milioane lei. in cadrul festivitatii de luni au fost premiati 80 de elevi care au obtinut 90 de medalii de aur, argint si bronz sau mentiuni la olimpiadele si concursurile internationale si regionale.

De asemenea, au fost premiati si cei 108 profesori care i-au pregatit, precum si cele 50 de scoli din care provin laureatii. Cuantumul premiilor acordate a fost indexat in acest an, potrivit Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Astfel, pentru medalia de aur si premiul special pentru punctaj maxim a fost oferita suma de 10.580 lei, pentru premiul I sau medalie de aur 8.200 de lei, pentru premiul II sau medalie de argint – 6.950 de lei, pentru premiul III sau medalie de bronz – 4.990 de lei si 3.400 de lei pentru mentiune. Valorile noilor cuantumuri pentru recompensarea elevilor premiati la competitiile regionale, respectiv olimpiade balcanice, Olimpiada interdisciplinara din Yakutia, Olimpiada central-europeana de informatica, Olimpiada de chimie D.I Mendeleev sunt de 3.740 de lei premiul I sau medalie de aur, 3.200 de lei premiul II sau medalie de argint, 2.500 de lei premiul III sau medalie de bronz si 2.170 de lei mentiune. AGERPRES