boc_emil.jpgElevii vor sustine bacalaureatul in trei probe, potrivit prevederilor proiectului de Lege al Educatiei Nationale, existand posibilitatea ca prevederea sa fie aplicata chiar incepand cu anul scolar 2009 – 2010, a declarat premierul Emil Boc, la Radio Romania Actualitati.

O decizie in acest sens va fi adoptata la urmatoarea sedinta de guvern, de miercurea viitoare, a precizat premierul.

„Am discutat cu doamna ministru Andronescu si cred ca aceasta decizie de modificare a bacalaureatului ar trebui s-o aplicam chiar incepand cu acest an scolar, 2009 – 2010. Decizia o vom lua miercurea viitoare in Guvern, pentru ca simplifica pe de o parte bacalaureatul, iar, pe de alta parte, da posibilitate celor care sunt afectati sa stie ca ceea ce promovam acum prin lege va fi aplicat un numar de ani de aici inainte”, a spus Emil Boc.

Prima dintre cele trei probe – limba romana – este obligatorie pentru toti absolventii de liceu, a doua este optionala, iar alta – in functie de profilul liceului. Pe de alta parte, premierul a tinut sa specifice ca, prin adoptarea legii si publicarea ei in Monitorul Oficial, „nu se schimba de maine educatia romaneasca”.

Pentru ca legea, in intregime, sa poata fi aplicata incepand cu anul scolar 2010-2011, trebuie modificat curriculum, lucru de care se ocupa Agentia nationala pentru calitate in invatamantul preuniversitar, Institutul national de stiinte ale educatiei.
„Trebuie sa-l invatam pe copil sa invete cum sa invete. E ca si in povestea cu pescuitul – nu-i da omului peste, ci invata-l sa prinda peste, ca va putea trai toata viata”, a conchis Emil Boc.