boc_emil.jpgStatul român şi Guvernul României vor respecta orice decizie judecătorească sau a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar drepturile salariale câştigate de cadrele didactice care vizează perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009 se vor eşalona pe parcursul anilor 2012, 2013, 2014, la fel ca în cazul drepturilor salariale restante obţinute în instanţe de magistraţi, a declarat marţi seară premierul Emil Boc, la Realitatea TV.

„Începând cu anul 2012, prin legea bugetului se va stabili cum şi cât se vor plăti aceste drepturi. Asta după ce se va face inventarul tuturor deciziilor judecătoreşti. (…) Vom vedea câţi bani are România pentru 2012, 2013 şi 2014 în funcţie de strategia fiscală. România nu are astăzi 500 de milioane de euro să suporte majorarea salariilor profesorilor, economia nu poate suporta aceste creşteri. Aceasta este realitatea crudă, că ne place sau nu ne place”, a explicat şeful Guvernului.

El a subliniat că România nu a avut nici în 2008 resursele financiare să acorde mărirea de 50% pentru salariile profesorilor, deşi în acel an masa salarială era de 45 miliarde de lei, iar în 2011 masa salarială este mult mai mică, de doar 39 miliarde de lei. Potrivit primului-ministru, dacă s-ar acorda această mărire salarială acum, prin împrumutarea resurselor necesare de circa 500 milioane de euro pentru 2011, România ar rata ţinta de deficit bugetar şi ar ieşi din toate acordurile cu UE, ceea ce ar periclita stabilitatea financiară a ţării, precum şi şansa tuturor bugetarilor să îşi recupereze în 2012 toate drepturile salariale tăiate în 2010, dar şi intenţia Guvernului de a reduce CAS-ul în a doua parte a acestui an.


Profesorii care au înaintat acţiuni în instanţă privind creşterile salariale stabilite conform Legii nr. 221/2008 vor avea câştig de cauză, în urma deciziei Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instanţă care a decis admiterea recursului în interesul legii promovat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al României. Potrivit deciziei ÎCCJ, toate soluţiile ce vor fi pronunţate în cazuri în care profesorii au acţionat în judecată Guvernul pentru acordarea măririi salariale vor fi soluţionate în sensul admiterii acţiunilor, indiferent de instanţa unde are loc acţiunea.


„Ca efect al deciziilor Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului nr.136/2008, nr. 151/2008 şi nr. 1/2009, dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008, astfel cum a fost aprobată şi modificată prin Legea nr. 221/2008, constituie temei legal pentru diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite funcţiilor didactice potrivit acestui act normativ şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009”, se arată în minuta deciziei. Această decizie este şi un motiv pentru promovarea acţiunii de revizuire a celor care au pierdut în instanţă procesele cu Guvernul, acţiune ce va trebui soluţionată în favoarea reclamanţilor. AGERPRES