Experimentul științific “Eratosthenes”este o activitate atractivă și eficientă – un exemplu de bună practică pentru învățarea pe bază de proiect, la care și școlile din România participă de la inițiere, din anul 2012.

În urma succesului din martie anul trecut, cu peste 780 de școli din 50 de țări din întreaga lume implicate în activitate, suntem bucuroși să vă anunțăm Experimentul Eratosthenes Martie 2019, care va avea loc pe data de 21 martie 2019.

Experimentul a fost efectuat pentru prima dată în jurul anului 240iH, de către matematicianul grec Eratosthenes, care și-a propus să măsoare circumferința Pământului cu ajutorul umbrei unui băț cu lungimea de un metru. Eratostene (276 – 195 B.C.) a fost un talentat matematician și geograf, precum și un astronom, poet, librar. Planeta noastră are o circumferință la ecuator de 40.075,017 km și o circumferință meridională de 40.007,86 km.

Nu ratați ocazia de a participa la acest eveniment internațional fascinant! Participați la școală prin înscrierea pe site-ul Web al experimentului Eratosthenes cu longitudinea și latitudinea școlii. După ce te-ai înscris, vei fi pus în legătură cu o școală din aceeași longitudine cu tine de către echipa de organizare. Împreună cu școala parteneră, veți înregistra date, veți colabora, veți calcula circumferința Pământului și veți transmite datele. Pentru realizarea activităților sunt necesare parcurgerea a 5 pași, ce înseamnă utilizarea unor acțiuni și calcule, prin aplicarea unor cunoștințe de matematică, geografie, astronomie, produse software și instrumente e-learning.

Rămâi acordat prin aderarea la Eratosthenes Community (până în prezent: țări-52, școli-1512, elevi-35913, profesori-2507, premii-13, fotografii-753), unde puteți găsi planuri de lecție ale experimentului (apar ca resurse) pe baza modelului Inquiry Based. Acolo, veți găsi comunitatea țării dvs. (Rețeaua de comunități înrudite – în dreapta) și planurile de lecție pentru școala primară și liceu în limbile dvs.!

Faceți maxim 3 fotografiia experimentului dvs. și trimiteți-o până la data de 18 aprilie împreună cu datele dvs. la adresa eratosthenes@ea.gr. Mai multe informații la: http://eratosthenes.ea.gr/content/photo-contest-march-2018

Experimentul Eratosthenes este organizat cu sprijinul Uniunii Internaționale a Astronomilor (IAU, https://www.iau.org/) în cadrul sărbătorilor pentru aniversarea a 100 de ani de la IAU și descoperirile astronomice care au format știința, tehnologia și cultura în ultimul secol.

Detalii: http://c3.cniv.ro/?q=2019/erat-exp