cncsis.jpgPresedintele Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), prof. dr. Ioan Dumitrache, a declarat, miercuri, in cadrul dezbaterii „Doctorate si organizarea scolilor doctorale – o diagnoza de stare si prospectare asupra unui viitor posibil”, ca in universitatile din Romania este necesara elaborarea si implementarea unei metodologii de evaluare internationala a calitatii cercetarii.

Potrivit presedintelui CNCSIS, este necesara sustinerea a cel putin trei scoli de excelenta in Romania si cresterea capacitatii de publicare stiintifica la nivel institutional si individual. Totodata, CNCSIS doreste intarirea capacitatii editoriale a unui grup de 30 de publicatii romanesti prin indexarea in baza de date scientometrice si dezvoltarea capacitatii de autorat stiintific a peste 1.000 de tineri cercetatori doctoranzi pentru a publica in reviste stiintifice.


Ioan Dumitrache a mai spus ca institutiile din sistemul national de cercetare-dezvoltare a intrat din 2007 intr-un proces de evaluare in vederea atestarii-acreditarii capacitatii de a desfasura activitati de cercetare. In acest sens au fost depuse 83 de dosare (72 universitati si 11 centre de cercetare) fiind acreditate 23 de universitati iar 41 de universitati fiind atestate. La randul sau, vicepresedintele CNCSIS, Lazar Vlasceanu, a criticat lipsa parteneriatului intre universitati, institute si angajatori si lipsa continuitatii masterat-doctorat.

El a spus ca este necesara asigurarea continuitatii intre masteratele de cercetare si doctorate pe o durata de doi plus trei ani in cadrul scolilor de cercetare, precum si reorganizarea si infiintarea de scoli doctorale/de cercetare bazate pe parteneriate ale universitatilor-institutelor de cercetare si companiilor. Totodata, Vlasceanu a spus ca in Romania este nevoie si de deschiderea scolilor intrainstitutionale si interdisciplinare sau interinstitutionale si monodisciplinare, precum si constituirea la nivel national a unui consiliu al programelor de studii doctorale afiliat CNCSIS si a Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior. Lazar Vlasceanu a mai spus ca pana in 2013 sau 2015 s-ar putea mentine sistemul actual de burse publice pentru doctoranzii la zi. AGERPRES