Etnobotanicele, subiect de dezbatere pentru studenţii din Iaşi

etnobotanice.jpgSute de studenţi şi elevi au luat parte, joi, la conferinţa “Etnobotanicele: Capcana vânzătorilor de vise”, organizată la Univeristatea Petre Andrei din Iaşi, pentru a afla ce sunt etnobotanicele, care este efectul lor pe termen lung, motivaţiile care îi împing pe tineri să le consume şi cui pot cere ajutor cei care au căzut în capcana drogurilor.

În timpul dezbaterilor, organizatorii au subliniat că fenomenul plantelor etnobotanice este unul complex şi nu poate fi abordat doar din perspectiva efectelor pe care le are asupra comportamentului.

Conform participanţilor, este mai eficient să abordezi problema din mai multe unghiuri, să înţelegi care sunt cauzele fenomenului, motivaţiile tinerilor care ajung într-un moment al vieţii lor să consume droguri şi să le oferi informaţiile pentru a face alegeri în cunoştinţă de cauză.


“Este îngrijorător ce se întâmplă. Am fost consternată să văd cum tineri cu vârste fragede consumau etnobotanice si motivau că nu văd nici un rău în asta pentru că şi bunica le dădea ceai de muşeţel. Dacă fiecare dintre dumneavoastră conştientizează pericolul consumului acestor produse şi îi informează şi pe ceilalţi e deja un câştig foarte mare”, afirmă psihologul Mihaela Ghircoiaş, de la Spitalul de Pediatrie “Sf Maria”. La întâlnirea cu liceenii şi studenţii a fost prezent şi scms.


Romică Ichim, directorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA). Acesta i-a îndemnat pe tineri să ceară ajutor sau informaţii pentru consiliere şi asistenţă. La rândul său, preşedintele UPA din Iaşi, Sorin Bocancea, a adus în discuţie şi o posibilă explicaţie pentru care etnobotanicele s-au bucurat de un periculos succes în rândul tinerilor. “Dacă terorismul e arma săracului, etnobotanicele sunt drogul săracului. Etnobotanice poţi lua şi cu restul de la pâine şi asta le face mult prea accesibile tinerilor”, a apreciat conf. univ.dr. Sorin Bocancea. AGERPRES