oprea_dumitru.jpgPe 21 noiembrie, deputatul european Dumitru Oprea, membru al Comisiei pentru Cultura si Educatie din Parlamentul European, a participat la Conferinta Internationala privind mobilitatea studentilor din Sud-Estul Europei in conditiile Procesului Bologna, organizata de grupul politic al Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, la Zagreb, Croatia.

Viitoarele schimbari in educatie ca instrument al democratiei, pasii concreti in reformarea sistemului educational universitar in tarile care nu sunt membre ale Uniunii Europene, problemele si obstacolele cu care se confrunta studentii din Europa de Sud-Est privind posibilitatile lor de a studia in afara granitelor au fost principalele puncte de dezbatere ale conferintei.

In deschiderea sesiunii „Cum pot fi eliminate barierele privind mobilitatile studentesti din tarile riverane”, deputatul european Dumitru Oprea a facut o trecere in revista a principalelor probleme cu care se confrunta studentii care doresc sa participe la mobilitatile specifice diferitelor programe europene. Dintre temele centrale abordate de profesorul Dumitru Oprea amintim:

– Nerecunoasterea creditelor dobandite de studenti intr-o alta institutie, nu numai in ce privesc mobilitatile in afara granitelor tarii, ci si in interiorul lor, de la o institutie la alta.

– Bursele de mobilitate sunt intr-un cuantum destul de mic, iar pentru a-si asigura existenta studentii sunt nevoiti sa lucreze sau sa ceara sprijinul parintilor, care, de cele mai multe ori, nu au cum sa-i ajute financiar.

– Inflexibilitatea cadrului juridic national sau a reglementarilor institutionale determina imposibilitatea inscrierii in suplimentul la diploma (document anexat diplomei de absolvire) si a altor specializari decat a celei principale, urmate in institutia gazda.

– Compatibilitatea programelor educationale nu este asigurata. Sunt situatii cand nu exista nici institutii abilitate care sa asigure o certificare a calitatii programelor raportat la programele educationale europene.

– Adaptarea destul de greoaie din punct de vedere lingvistic si cultural, dar si dificultatile intampinate in obtinerea vizelor si a dreptului de sedere.

Europarlamentarul Dumitru Oprea a declarat ca „prin astfel de probleme, dar si multe altele, mobilitatile studentesti nu mai sunt tentante, avand in vedere dificultatile pe care le intampina studentii fie la plecare, fie la intoarcerea din mobilitate. Mai mult, birocratia excesiva, procedurile greoaie de obtinere a documentatiei necesare pentru efectuarea mobilitatilor, lipsa de interes sau ignoranta anumitor institutii abilitate sa asigure derularea mobilitatilor sunt tot atatea motive pentru care studentii refuza participarea la astfel de programe. Speram ca prin noul programul Erasmus Mundus, mare parte din probleme isi vor gasi rezolvarea, pentru ca participantii europeni si non-europeni ai programului vor fi pregatiti pentru o societate globalizata, bazata pe cunoastere si dialog inter-cultural. In acelasi timp, un aspect important, pe care educatia universitara trebuie sa-l aiba in vedere, il constituie trendul de valorificare, din ce in ce mai mult, a spatiului virtual ca mijloc de educatie si cunoastere. Ca urmare, este necesar ca programele sa fie gandite si din perspectiva mobilitatilor virtuale, care trebuie sa castige din ce in ce mai mult teren”.