luhan_petru_degete.jpgSistemului de învăţământ românesc îi lipseşte orientarea practică şi este încă „un producător de diplome”, a afirmat europarlamentarul Petru Luhan, miercuri, la o dezbatere pe tema „Banii – Mijloc sau scop”.

„Ce lipseşte în sistemul de învăţământ din România este orientarea practică. Sistemul de învăţământ în România încă este un producător de diplome. Întrebarea este atunci când ai terminat facultatea câte lucruri practice şti să faci? Şi inclusiv absolventul trăieşte un şoc atunci când intră în câmpul muncii, îl pune angajatorul să facă ceva, a luat licenţa cu 10 şi îşi dă seama cât de puţin ştie”, a declarat Luhan.

În opinia sa, trebuie dată o orientare practică sistemului de învăţământ românesc. „În România trebuie dată în primul şi în primul rând o orientare practică sistemului de învăţământ, să producem experţi pentru clasa de mijloc. Noi ne plângem că avem doar bogaţi şi săraci, că discrepanţa între aceştia creşte, unul dintre motive îl reprezintă sistemul educaţional, pentru că acesta nu produce forţa de muncă potrivită pentru clasa de mijloc – ingineri, IT-işti, meşteşugari, etc – aceştia nu mai sunt oameni de valoare în viziunea sistemului de învăţământ din România în momentul de faţă. Şi de aceea ne întoarcem la elementul mentalitate care, din punctul meu de vedere, e greşit. Ca să fii de valoare nu numaidecât trebuie să ai facultate sau studii superioare. Trebuie să ştii să faci ceva şi ceea ce faci să faci bine şi atunci vei avea succes”, a spus europarlamentarul. El este de părere că pentru a avea succes în a câştiga bani e nevoie de ambiţie, determinare şi perseverenţă. AGERPRES