Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi (TUIASI) organizează marţi „Innovation Days„, proiect care face parte dintr-un amplu program desfăşurat în 26 de instituţii de învăţământ superior din ţară, denumit „Universitatea Antreprenorială”.

Este un eveniment în premieră pentru Iaşi. Este prima zi dedicată capacităţii antreprenoriale a universităţilor, un eveniment în cadrul evenimentului ‘HEInnovate – Universitatea antreprenorială’. Am fost selectaţi în grupul celor 26 de universităţi care au răspuns unui chestionar care viza capacitatea antreprenorială a fiecărei entităţi. În Iaşi suntem prima universitate care deschidem acest proiect cu o prezentare şi work-shopuri de dezvoltare a capacităţii antreprenoriale. Conducerea universităţii doreşte să susţină dezvoltarea capacităţii antreprenoriale, inovative, creative a universităţii tehnice. În acest an am aplicat şi pentru un proiect al Ministerului Educaţiei privind societăţile antreprenoriale studenţeşti. Sperăm să dezvoltăm zona aceasta şi în rândul studenţilor„, le-a declarat jurnaliştilor Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Potrivit programului, în cadrul evenimentului sunt organizate sesiuni interactive la care participă atât profesori şi studenţi, cât şi reprezentanţi ai conducerii instituţiei de învăţământ superior şi ai celor 11 facultăţi ale acesteia, dar şi parteneri ai universităţii din mediul de afaceri. Timp de mai multe ore, aceştia vor lucra în echipe mixte, încercând să identifice şi să dezbată soluţii fezabile pentru dezvoltarea componentei antreprenoriale a universităţii, atât în activitatea de cercetare, cât şi în stabilirea curriculei sau în relaţia cu mediul economic.

„Universităţile din România şi cei din interiorul şi exteriorul lor se confruntă cu diverse provocări legate de schimbare, inovaţie, performanţă, angajabilitatea absolvenţilor sau dezvoltarea comunităţii. Integrarea abordării antreprenoriale în strategia universităţilor poate reprezenta o soluţie pentru aceste provocări, alături de inovarea în sistemul de predare şi cursurile oferite, o colaborare mai strânsă cu mediul de afaceri şi implicarea consultanţilor voluntari în activităţi practice organizate în hub-uri de antreprenoriat, cercetare şi inovare”, a declarat Cristina Istrate, coordonatoarea evenimentului desfăşurat la Iaşi.

Proiectul „Universitatea Antreprenorială” este derulat în 26 de universităţi în perioada 2016 – 2018 de către Junior Achievement România şi susţinut financiar de Romanian-American Foundation. Acesta îşi propune, conform organizatorilor, să introducă în instituţiile de învăţământ superior o mai bună valorificare a cercetării în raport cu mediul de afaceri, o consolidare a abordărilor antreprenoriale transdisciplinare, dar şi cursuri şi module de antreprenoriat. AGERPRES