uvvg.jpgCentrul de Testare Lingvistică Internaţională din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a găzduit zilele trecute, pentru a patra oară, examenele UBELT – University of Bath English Language Testing – examene de acreditare lingvistică (limba engleză) necesare medicilor romani care profesează în spaţiul European, cu predilecţie Anglia, Irlanda, Suedia, Olanda, Finlanda.

La examen s-au prezentat medici – stomatologi şi medicină generală farmacişti şi asistenţi medicali din toate judeţele ţării. Ei au desfăşurat toate cele 4 teste – citire, scriere, ascultare (grila) şi vorbire.

Testarea, după cum a devenit obiceiul în ultimii ani, s-a desfăşurat cu concursul şefului Departamentului UBELT, Marea Britanie, prof. Kevin Renfrew care a apreciat din nou nivelul foarte bun de cunoaştere a limbii engleze în rândul candidaţilor romani care se bucura de reală apreciere şi în instituţiile medicale din spaţiul European în care lucrează.

Şefa Centrului de Testare Internaţională Lingvistică, prof. univ. dr. Vanda Stan, a declarat: „Dacă în ultimii ani numeroşii medici care au dat şi au luat acest test au găsit că el este extreme de dificil şi ca partenerii europeni nu fac rabat la calitate în ceea ce priveşte nivelul limbii engleze necesar pentru o bună cooperare medic-pacient, în anii următori pronosticul meu personal este că testarea UBELT va deveni din ce în ce mai uşoară pentru profesioniştii romani. Va participa la testare un eşantion de vârstă mai tânăr, crescut bilingv, crescut în sistemul teste grilă şi probe de ascultare şi vorbire liberă, candidaţi care nu vor întâmpina nici cea mai mică dificultate, cu un minim de pregătire, să se prezinte la acest test, dacă intenţia dânşilor este să lucreze în spaţial European anglofon”.

Prof. Renfrew a precitat că, începând cu anul 2012 şi absolvenţii facultăţilor de medicină din România vor putea, la fel ca şi întreaga forţă de muncă din sistemele sanitare europene, lucra oriunde în spaţiul European, imediat după absolvire, dacă aceasta le este dorinţa, fără a mai trece prin anii de experienţă profesională prealabilă/rezidenţiat solicitată actualmente.

„Prin administrarea acestor examene, UVVG şi Centrul de Testare Lingvistică dovedesc încă o dată nu doar deschidere europeană şi înţelegere a filonului European profesional transfrontalier prin care se vine în întâmpinarea tinerilor specialişti europeni ci şi înţelegerea problemelor acestor tineri care merită să fie respectaţi ca şi profesionişti de prim rang, buni clinicieni dar şi buni vorbitori de limbi străine. Aceasta testare face dovada faptului că UVVG a fost investită cu grad de încredere ridicat nu doar naţional ci şi internaţional, Centrul de Testare din Arad fiind singurul abilitat în Europa să desfăşoare aceste examene alături de universitatea din Varşovia” a subliniat prof. dr. Vanda Stan, managerul centrului.